Τοπικά

Βραβεύτηκε ανακάλυψη αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Αναγνωρίζει ανάγκες αγρού μέσα από το τρακτέρ

Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Δύο απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και Γιώργος Βαρβαρέλης (ομάδα της Augmenta) βραβεύτηκαν, γιατί ανέπτυξαν ένα σύστημα οπτικής αναγνώρισης και ανάλυσης των καλλιεργειών, το οποίο τοποθετείται στα τρακτέρ και αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες του αγρού.
Την Πέμπτη 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2018 με μια εκδήλωση, την οποία άνοιξε η Νίκολας Νεγρεπόντε του MIT.
Φέτος, οι επιλογές των ομάδων που πέρασαν στο τελικό ήταν υψηλού τεχνολογικού επιπέδου, ενώ 4 από τις 10 ομάδες που παρουσίασαν ασχολούνται αμέσως ή εμμέσως με την υγεία μας και ειδικά με την αντιμετώπιση του Καρκίνου (θεραπευτικά, διαγνωστικά και προληπτικά).

Την πρώτη θέση και τα 10.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα της AJM MED-i-CAPS η οποία αποτελείται από τους Αναστάσιο Κουλαουζίδη, Ιούλιο Γεωργίου, Μάια Θάνου.
Η ομάδα αναπτύσσει μια κάψουλα που καταπίνεται και μέσω φθοριζουσών χρωστικών ουσιών, χωρίς καμιά ακτινοβολία όπως έχουν παρεμφερείς λύσεις, μπορεί να ανιχνεύσει πολύ πρώιμα στάδια του καρκίνου του εντέρου. Με αυτό το τρόπο η ίαση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου αγγίζει το 92%.
Τη δεύτερη θέση και τα 4.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα της Innate Repair η οποία αποτελείται από τους Ανδρέα Ανδρουτσέλλη – Θεοτόκη, Στέφανος Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης και Λίλα Κουμάντου.Αναπτύσσουν μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο, ειδικά αυτόν του εγκεφάλου, η οποία μέσω υπαρχόντων και εγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών, στοχεύουν τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου σταματώντας την εξάπλωσή του.
Την τρίτη θέση και τα 2.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα της Augmenta (πρώην Agile Agriculture) των Δημήτρη Ευαγγελόπουλου και Γιώργου Βαρβαρέλη, αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα σύστημα οπτικής αναγνώρισης και ανάλυσης των καλλιεργειών, το οποίο τοποθετείται στα τρακτέρ και αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες του αγρού. Βάσει αυτών ελέγχει τα γεωργικά παρελκόμενα (π.χ λιπασματοδιανομείς), ώστε να διανεμηθεί η ιδανική ποσότητα υλικού (λιπάσματα, μυκητοκτόνα κ.α.) σε όλο τον αγρό με στόχο την βελτιστοποίηση της σοδειάς.

Η ομάδα της Augmenta (πρώην Agile Agriculture) ιδρύθηκε από δύο 27χρονους σήμερα, τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και τον Γιώργο Βαρβαρέλη, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς Η/Υ, απόφοιτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δραστηριοποιείται στον τομέα της ευφυούς γεωργίας ή όπως συνηθίζεται στο εξωτερικό να ονομάζεται, γεωργίας ακριβείας. Αναπτύσσοντας αυτοματισμούς και υπηρεσίες που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα τη αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, η ομάδα μέσω της χρήσης αισθητήρων και συστημάτων υψηλής τεχνολογίας συλλέγει δεδομένα από τον αγρό, αναλύει τα δεδομένα αυτά και καταλήγει σε ακριβείς και έξυπνες αποφάσεις σχετικά με τις βασικές καλλιεργητικές φροντίδες όπως είναι η λίπανση, η άρδευση κ.αλ.
Όπλο του Δημήτρη και του Γιώργου για την επίτευξη αυτής της πρόκλησης είναι το γεγονός ότι εκτός από μηχανικοί είναι και γεωργοί οι ίδιοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το