Τοπικά

Βραβεύτηκαν για την καθαρή ενέργεια μαθητές του 5ου Γυμνασίου Βόλου

Μελέτησαν τα φωτοκύτταρα, έκαναν έρευνα και για την προσπάθειά τους έλαβαν βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών στην κατηγορία της εκπαιδευτικής προσέγγισης
Ο λόγος για μια ομάδα μαθητών της Β’ Τάξης του 5ου Γυμνασίου Βόλου που ενθουσίασε με τη δημιουργικότητά της.
Μάλιστα οι μαθητές εστίασαν την έρευνά τους στα φωτοκύτταρα, αφού φοιτούν στο Καρτάλειο Διδακτήριο το οποίο μετά την ενεργειακή του αναβάθμιση ο φωτισμός παρέχεται μέσω φωτοκυττάρων.
Όπως τονίστηκε από τη διεύθυνση του 5ου γυμνασίου Βόλου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 2ος πανελλήνιος διαγωνισμός «Η Καθαρή Ενέργεια στη Μάχη για την Κλιματική Αλλαγή» 2020-2021 ο οποίος διεξήχθη εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.
Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και η κινητοποίηση μέσω της ενεργούς ενασχόλησής τους με τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, δηλαδή με τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Για τον σκοπό αυτό τούς ζητήθηκε να προτείνουν σχετικές ιδέες και αντίστοιχες τεχνολογικές λύσεις με εφαρμογή στο σχολικό τους κτίριο.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
Οι συμμετέχουσες ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους το Σάββατο 5 Ιουνίου στην Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από πανεπιστημιακούς καθηγητές και εξειδικευμένους σε θέματα ενέργειας διδάκτορες.
Το 5ο Γυμνάσιο βόλου απέσπασε ειδικό βραβείο στην κατηγορία της Εκπαιδευτικής Προσέγγισης με την εργασία «Πιο ορθολογική κατανάλωση κοινόχρηστης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μαθητές Β’ Τάξης Γυμνασίου που συμμετείχαν, ήταν οι εξής: Καρράς Αθανάσιος, Κωνσταντινίδη Σεβαστιανή, Μάγος Άγγελος, Πιτσιώρη-Μανωλέα Δέσποινα. Υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η κ. Αικατερίνη Γαρυφάλλου.

Επιμορφωτική δράση
Η Δέσποινα Πιτσιώρη-Μανωλέα τόνισε πως «συμμετείχαμε σε διαγωνισμό για την κλιματική αλλαγή δημιουργώντας ποικίλο υλικό το οποίο και παρουσιάσαμε. Εμείς ασχοληθήκαμε με τα φωτοκύτταρα κάνοντας και πειράματα, ενώ βρήκαμε τρόπους για την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας στις πολυκατοικίες».
Από την πλευρά της η Σεβαστιανή Κωνσταντινίδη είπε πως «ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, με διασκεδαστικό αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ήδη ζούμε την κλιματική αλλαγή και μας επηρεάζει, γι’ αυτό και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε μέσα από την πιο ορθολογική κατανάλωση της ηλεκτρονικής ενέργειας».
Παίρνοντας τον λόγο ο Θανάσης Καρράς είπε πως «με την ανακύκλωση, την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την οικολογική συνείδηση μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Και γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ακόμη είναι αργά. Θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση».
Από την πλευρά του ο Άγγελος Μάγος είπε πως είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες επιμορφωτικές δράσεις στο σχολείο. Μάλιστα ως ομάδα εργαστήκαμε πάνω από ένα μήνα και είχαμε μεταξύ μας πολύ καλή συνεργασία».
Η διευθύντρια του σχολείου κ. Καίτη Γαρυφάλλου είπε πως «τα παιδιά έκαναν μια σπουδαία προσπάθεια, ουσιαστικά εκπόνησαν επιστημονική μελέτη, με πειράματα, μετρήσεις και εξαγωγή συμπερασμάτων για τα φωτοκύτταρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το