Πολιτισμός

Βράβευση σε λογοτεχνικό διαγωνισμό με διήγημα για τη Δόξα Δράμας – Νέα διάκριση για τον Χριστόφορο Σεμέργελη

Τη δεκαετία του 1950 η τρανή φουρνιά ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα της Δόξας Δράμας, καθιέρωσε τους «μαυραετούς του Βορρά» στις συνειδήσεις των φιλάθλων της εποχής εκείνης. Η θρυλική ομάδα της Δόξας με τα κατορθώματά της αποτύπωσε μία περίοδο επιτυχιών, η οποία έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στις μνήμες των Δραμινών και όχι μόνο.

Το 1954, το 1958 και το 1959 συμμετείχε σε τρεις τελικούς του κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Πειραιώς, κάτι που πέτυχε για πρώτη φορά ένα επαρχιακό σωματείο. Ο μακεδονικός σύλλογος παρά τις ήττες, αφού ο Ολυμπιακός τότε ήταν πανίσχυρος, κέρδισε το χειροκρότημα όλων. Πάντως, μετά τον τρίτο χαμένο τελικό η Δόξα χαρακτηρίστηκε «Βασίλισσα δίχως στέμμα», την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός «έχτιζε» τον δικό του θρύλο «σαρώνοντας» σε πρωτάθλημα και κύπελλο.
Με φόντο, λοιπόν, τα επιτεύγματα του αξέχαστου Τάκη Λουκανίδη και των συμπαικτών του και παρακολουθώντας τη ζωή ενός πιστού φιλάθλου της ομάδας από το Παρανέστι Δράμας, ο οποίος φύλασσε στο σπίτι του έναν ανεκτίμητο «θησαυρό» από την ομάδα εκείνη, εξελίσσεται η πλοκή του διηγήματος που έγραψε πριν από καιρό ο Χριστόφορος Σεμέργελης κι έλαβε μέρος στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι εκδόσεις iWrite και είχε θέμα «Δράμα – Ιστορίες του τόπου μας». Μάλιστα, με το κείμενο «Βασίλισσα δίχως στέμμα» κατέκτησε το τρίτο βραβείο, λαμβάνοντας την τρίτη κατά σειρά διάκριση σε ισάριθμους διαγωνισμούς που έχει συμμετάσχει από το 2017.
Πριν από λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 15 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Δράμας η παρουσίαση του συλλογικού τόμου που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο iWrite και περιλαμβάνει συνολικά τα κείμενα 15 συγγραφέων. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, με τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ, Γιώργο Ψαρρά να απευθύνει χαιρετισμό, όπως και ο ιστορικός – εκδότης, Βαλάντης Ναγκολούδης, ενώ για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος-θεολόγος, Νίκη Δισλία.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση που έγινε στις 15/3 στη Δράμα

Το βιβλίο για τη Δράμα προστέθηκε σ’ έναν μακρύ κατάλογο ανάλογων εκδόσεων που έχουν προηγηθεί, με τις εκδόσεις iWrite να αναδεικνύουν γνώριμα μέρη απ’ όλη την Ελλάδα, μέσω των λογοτεχνικών διαγωνισμών που έχουν θεσμοθετήσει πολλά χρόνια τώρα και τη σειρά βιβλίων «Ιστορίες του τόπου μας» που κυκλοφορεί.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των τριών πρώτων νικητών και την απονομή επαίνων σε όλους τους διακριθέντες. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον Δημήτρη Δικμάνη για το διήγημά του «Το ίδιο νόμισμα». Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ανατολή Φωτιάδου με «Το άσπρο κυριακάτικο φουστάνι», ενώ την τριάδα των νικητών του διαγωνισμού συμπλήρωσε ο συνεργάτης της «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ», Χριστόφορος Σεμέργελης, για το διήγημά του «Βασίλισσα δίχως στέμμα».

Ρετρό φωτογραφία από τον πρώτο χαμένο τελικό της Δόξας απέναντι στον Ολυμπιακό Πειραιώς το 1954

Τιμητικοί έπαινοι για τη συμμετοχή τους στον τόμο δόθηκαν επίσης στους Τίμο Παπαδόπουλο / «Η ζωή στη γειτονιά», Μαρία Άγγου / «Η βόλτα της ζωής», Ευγενία Βογιατζή / «Η μετάλλαξη μιας εγκυκλοπαίδειας», Χρυσάνθη Δάινα / «Ό,τι ονειρεύτηκα είναι εδώ», Ειρήνη Δερμιτζάκη / «Από δω μέχρι τη Δράμα», Βασίλη Διακοβασίλη / «Θα είσαι πάντα εδώ», Μαρία Καμπάνταη / «Τελευταίος δρόμος», Πάνο Καμπίτση / «Τα καραβάκια της Αγίας Βαρβάρας», Παναγιώτα Καρακουλάχ / «Το ποτάμι και τα μυστικά του», Ηλία Καρπώνη / «Το μυστικό της Δράμας», Κατερίνα Κροτοπούλου / «Σαν τη Δράμα» και Δήμητρα Στεφανίδου / «Σ’ ευχαριστώ παππού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το