Πολιτισμός

Βραβευμένο περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ από το CineDoc

Των Ελένης Χρυσοπούλου και Μαριτίνας Μακανίκα,
υπευθύνων διοργάνωσης CineDoc Βόλου

Σε όλη την Ευρώπη, τους τελευταίους μήνες, προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ, με ισχυρό οικολογικό μήνυμα, σε συνδυασμό με εκπληκτικής ομορφιάς εικόνες. Πρόκειται για τη νορβηγική ταινία «Βασίλισσα χωρίς Βασίλειο» (2018), η οποία στον Βόλο θα προβληθεί από το CineDoc το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, ώρα 19.30, στο «Αχίλλειον», σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Πρόκειται για μια επίκαιρη και ευαίσθητη ιστορία για τη σχέση μεταξύ μιας πολικής αρκούδας, της Φροστ, και του Νορβηγού κινηματογραφιστή άγριας ζωής Asgeir Helgestad, στο νησί Svalbard, στην Αρκτική. Στη διάρκεια τεσσάρων χρόνων η ταινία παρακολουθεί την κλιματική αλλαγή και πώς αυτή επηρεάζει τη ζωή και την προσπάθεια της Φροστ να μεγαλώσει τα παιδιά της, σε ένα περιβάλλον όπου οι πάγοι λιώνουν. Και μαζί με τους πάγους χάνονται και οι μικροοργανισμοί, τα ψάρια, οι γλάροι, οι μπλε φάλαινες και οι φώκιες. Παρόλα αυτά, η εκπληκτική ομορφιά της Αρκτικής εξακολουθεί να μαγεύει όλους τους θεατές στην οθόνη. Αχανείς παγωμένες εκτάσεις, εκπληκτικό φως και όλες οι μορφές ζωής περνάνε στην οθόνη, κάνοντας πιο επιτακτική την ανάγκη όλα αυτά να διασωθούν.

Το έντονο οικολογικό μήνυμα του ντοκιμαντέρ είναι διάχυτο σε όλη την ταινία. Με αφηγηματικό όχημα τη ζωή αξιαγάπητων πολικών αρκούδων και την προσπάθεια ενός περιπετειώδη και αποφασιστικού κινηματογραφιστή, η ταινία έχει εκπαιδευτικό και αφυπνιστικό ρόλο, καθώς θέτει τα ερωτήματα της ομορφιάς της Γης και της ζωής, της περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά και του ρόλου του καθενός στον πλανήτη. Επιπλέον, οι μικροί και μεγάλοι θεατές έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς γυρίζονται τα ντοκιμαντέρ άγριας φύσης, καθώς σε κάποιες σκηνές ο Helgestad κινηματογραφεί τον εαυτό του και τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματά του.
Η ταινία αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να μυηθούν τα παιδιά και οι νέοι στον κόσμο του ντοκιμαντέρ, καθώς συνδυάζει την πληροφορία και τη γνώση με την τέχνη και τις όμορφες και συγκινητικές εικόνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων και διακρίσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι και της καλύτερης ταινίας φύσης, καλύτερης ταινίας και πολλά βραβεία κοινού.

Και επειδή μετά το οπτικοακουστικό ερέθισμα, μια συζήτηση βοηθά στην εμπέδωση του νοήματος και στην ενίσχυση του βιώματος, μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιβάλλον, αλλά και τους τρόπους προστασίας του με τον κ. Γιώργο Πρώια, Ομάδα TALOS, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και την κ. Γραμμάτη Μακέλη, υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας.
Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.
Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ, φοιτητικό 4 ευρώ. Εισιτήρια αριθμημένων θέσεων για την προβολή είναι διαθέσιμα στο κατάστημα ψηφιακών εκτυπώσεων «Έντεκα» που βρίσκεται σε νέα διεύθυνση στο κέντρο της πόλης (Εμπορικό Κέντρο Nakos Center, επί του στενού της οδού Αλοννήσου), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το www.cinedoc.gr, τη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook – CineDoc-Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram@cinedocvolos.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το