Τοπικά

Βραβείο από το υπ. Περιβάλλοντος της Γερμανίας στον Βολιώτη Παναγιώτη Καπέλιο για «ανιχνευτή ενέργειας»

Ο Παναγιώτης Καπέλιος, ηλεκτρολόγος μηχανικός από τον Βόλο, βραβεύτηκε για το έργο του στην εξοικονόμηση ενέργειας από την υπουργό Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γερμανίας Svenja Schulze και τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Dr. Eric Schweitzer.
Από την Ελλάδα βραβεύτηκαν ως καλύτεροι Energy Scouts 2020 οι κ.κ. Αδάμ Μπαλαμπάνης και Παναγιώτης Καπέλιος από την εταιρεία TrainOSE.

«Ποιοι και τι είναι οι «Energy Scouts»; Είναι ο «ανιχνευτής ενέργειας». Είναι νέοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ορθολογικής χρήσης πόρων στην επιχείρηση.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενεργειακή μετάβαση, ενώ έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων σχετικά με το θέμα της ενεργειακής απόδοσης και των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας. Στο επίκεντρο βρίσκονται ιδιαίτερα η ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας των εργαζομένων και της κινητοποίησής τους σχετικά με μέτρα για την προστασία του κλίματος και την ενεργειακή απόδοση. Σχεδόν 10.000 EnergyScouts στη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία αναζητούν ευκαιρίες εξοικονόμησης ενέργειας στις εταιρείες τους.
Στις 28 Οκτωβρίου 2020 και για πρώτη φορά, οι καλύτερες ομάδες συγκεντρώθηκαν σε μία ψηφιακή εκδήλωση και βραβεύτηκαν για το εξαιρετικό έργο τους. Χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια για παροχή ενέργειας, εγκαθιστούν αποτελεσματικά ακροφύσια πεπιεσμένου αέρα, βελτιστοποιούν συστήματα φωτισμού και έχουν έναν κοινό στόχο: Εξοικονόμηση CO₂ μέσω πρακτικών μέτρων στην εταιρεία τους.

Σχεδόν 10.000 Energy Scouts στη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία αναζητούν ευκαιρίες εξοικονόμησης στις εταιρείες τους. Βραβεύτηκαν για το εξαιρετικό έργο τους στις 28 Οκτωβρίου από την Ομοσπονδιακή υπουργό Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας Svenja Schulze και τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Dr. Eric Schweitzer.
Κάθε χρόνο εκατοντάδες ομάδες ανταγωνίζονται για τον τίτλο του «Energy Scout of the Year». Το 2020 και για πρώτη φορά, οι καλύτερες ομάδες συγκεντρώθηκαν σε μία ψηφιακή εκδήλωση. Ανάμεσα στους και οι Αδάμ Μπαλαμπάνης και Παναγιώτης Καπέλιος από την εταιρεία TrainOSE.
Το έργο τους περιλαμβάνει τη μετάβαση σε φωτισμό LED, την αναβάθμιση του κυκλώματος πεπιεσμένου αέρα και τη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση επιστρέφοντας τον προθερμασμένο αέρα πίσω σε ένα σύστημα.

Με το έργο Young Energy Europe, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας υποστηρίζει την αναγνώριση των ευρωπαίων Energy Scouts στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Κλίμα. Το έργο υλοποιείται από τα γερμανικά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ουγγαρία σε συνεργασία με την Ένωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK).

Οι Energy Scouts από τη Γερμανία χρηματοδοτούνται από την Εθνική Πρωτοβουλία Προστασίας του Κλίματος του Υπουργείου μέσω της Γερμανικής SME Initiative Energiewende and Climate Protection. Η SME Initiative υποστηρίζεται από τέσσερις εταίρους: το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, το DIHK και τη Γερμανική Συνομοσπονδία Ειδικευμένων Χειροτεχνιών (ZDH).

Με τη χρηματοδότηση της Εθνικής Πρωτοβουλίας Προστασίας του Κλίματος του Ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος και του Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας, η πρωτοβουλία υλοποιεί έργα και εκδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το