Πολιτισμός

Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών στον Στέλιο Λασκαράκη για το Λεξικό αγχιαλίτικης ντοπιολαλιάς

Ανάμεσα στους βραβευθέντες της Ακαδημίας Αθηνών, τα τιμώμενα πρόσωπα του 2020, είναι και ο Αγχιαλίτης Στέλιος Λασκαράκης. Με την ανέκδοτη συλλογή του «Λεξικό της αγχιαλίτικης ντοπιολαλιάς» κέρδισε το βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών. Ένα βραβείο που αποτυπώνει τη σπουδαία δουλειά του κ. Λασκαράκη τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.

Ο 80χρονος συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός αφιέρωσε πολύ χρόνο αλλά και μεράκι για να συνθέσει ένα σπάνιο έργο, που εμπεριέχει στις , ανέκδοτες προς το παρόν, σελίδες του την ιστορία της Αγχιάλου, από τη Βουλγαρία έως τη Μαγνησία και τη δική της ντοπιολαλιά. Για τουλάχιστον 20 χρόνια, ο κ. Λασκαράκης αποτύπωσε τις αυθεντικές ομιλίες Αγχιαλιτών που έζησαν στη Βουλγαρία και βρέθηκαν στη Μαγνησία.

«Μένω τον μισό χρόνο στη Νέα Αγχίαλο και τον άλλο μισό στον Βόλο. Είμαι γέννημα θρέμμα Αγχιαλίτης. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην παλιά Αγχίαλο, στην Πομόρια στη Βουλγαρία. Ήταν μία από τις ανθούσες αποικίες των Ελλήνων. Εκδίωξαν όμως τους Έλληνες και τους πήραν τις περιουσίες τους. Ο πατέρας μου ήρθε εδώ σε ηλικία 12 ετών».

Όταν ο κ. Στέλιος βρισκόταν στη Νέα Αγχίαλο και δεν μπορούσε να μετακινηθεί στον Βόλο λόγω του χιονιά, συζητούσε με τον πατέρα του και αποθήκευε τις συνομιλίες τους σε ένα μαγνητόφωνο. Τον ρωτούσε για το παρελθόν, πώς έζησε, πώς έγινε ο διωγμός των Ελλήνων από τα σπίτια τους.
«Έφτασαν πρώτα στον Πειραιά. Τους Αγχιαλίτες τους έδιναν στο Παλιό Φάληρο 70 στρέμματα αλλά αυτοί ήθελαν να πάνε σε ένα μέρος και να το ονομάσουν Νέα Αγχίαλο. Αυτά τα ηχογράφησα από τον πατέρα μου αλλά και από άλλους παλιούς αγχιαλίτες. Είχα αποτυπώσει σε ήχο ένα αυθεντικό λεξιλόγιο των Αγχιαλιτών» δήλωσε ο κ. Λασκαράκης.

Αποφάσισε να μετατρέψει τις ηχογραφήσεις σε περίπου 70 cd. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια άρχισε να «αποκρυπτογραφεί» τις συνομιλίες και να γράφει λέξεις και ιστορίες. Δημιούργησε ένα υπέροχο έργο, το οποίο δώρισε στον Σύλλογο Αγχιαλιτών στην Αθήνα. «Το έδωσα για να το πουλήσουν και τα έσοδα να δοθούν για την εκπολιτιστική του δράση» σημείωσε ο ίδιος.

Όταν είδε το έργο του ένας καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέσω του Συλλόγου Αγχιαλιτών, τον συνεχάρη. Στη συνέχεια δέχθηκε τηλεφώνημα από την Ακαδημία Αθηνών και του ζήτησαν να στείλει το έργο του, χωρίς όμως να αναγράφεται το όνομά του για να μη γνωρίζουν οι κριτές της Ακαδημίας ποιος το συνέταξε. Πριν από έναν περίπου μήνα ενημερώθηκε ότι το έργο του βραβεύτηκε.

Όπως ανέφερε ο κ. Λασκαράκης, όταν συνέταξε το έργο του δεν περίμενε την εξέλιξη που θα είχε. «Είμαι συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός αλλά έχω γράψει και άλλα όπως ένα βοτανολογικό έργο, το οποίο δώρισα επίσης. Μου αρέσει να γράφω και να διαβάζω. Μου αρέσει να ερευνώ» δήλωσε και πρόσθεσε «Όταν έγραψα το Λεξικό ήμουν τόσο ικανοποιημένος» .

Την ίδια ικανοποίηση αισθάνονται και οι συντοπίτες του που του τηλεφωνούν για να τον συγχαρούν. Τηλεφωνήματα δέχθηκε επίσης από καθηγητές ανά την Ελλάδα. Ήδη ο κ. Λασκαράκης σχεδιάζει να γράψει ακόμη ένα βιβλίο για την πατρίδα του, την Αγχίαλο. «Έχω γράψει την ιστορία από την παλιά Αγχίαλο και τι πέρασαν οι άνθρωποι μέχρι να φτάσουν εδώ και την έχει δημοσιεύσει στην εφημερίδα που εκδίδει, ο Σύλλογος Αγχιαλιτών Αθήνας», είπε..
Ο κ. Λασκαράκης εκτός από το βιβλίο του, συνδράμει και με λογογραφήματα και σταυρόλεξα στην εφημερίδα που εκδίδει ο Σύλλογος Αγχιαλιτών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το