Πολιτισμός

Βραδιά αφιερωμένη στον Τσιτσάνη αύριο στην “Αύρα”

τσιτσάνης

Βραδιά αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη διοργανώνει αύριο στις 9μ.μ. στην “Αύρα”, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Βόλου, επιστρέφοντας δύο χρόνια μετά το επιτυχημένο «Πάρτυ γιε γιε» στο φιλόξενο περιβάλλον της ιστορικής «Αύρας».

Φέτος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου έλληνα συνθέτη σας περιμένει με ένα μουσικό –κυρίως – πρόγραμμα το οποίο θα ερμηνεύσουν οι : Νίκος Αλεξίου, Ζωή Τσαλαβρέτα, Ζαφείρης Κουκουσέλης και Δημήτρης Μπεφάνης ενώ θα προλογίσει και θα συμμετέχει ο συγγραφέας – συνθέτης –ερμηνευτής Θωμάς Κοροβίνης.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η ώρα έναρξης είναι 9μμ

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Βόλου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μουσικόφιλων συμπολιτών και μερικοί από τους σκοπούς του, όπως περιγράφονται στο καταστατικό είναι : η εξάπλωση και η προαγωγή της μουσικής παιδείας στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή, σε όλες τις εκφάνσεις και τα ρεύματα της, η ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, η συνεργασία καλλιτεχνών και μελετητών της τέχνης και η σύσφιξη των δεσμών φιλίας και συναδέλφωσης, η μελέτη και έρευνα της μουσικής, η ευαισθητοποίηση των πολιτών για συμμετοχή σε μουσικές και καλλιτεχνικές  εκδηλώσεις, η διάσωση και διάδοση των μουσικών εθίμων, παραδόσεων και γενικά της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας κλπ

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα ο σύλλογος έχει κάνει ή πάρει μέρος μια σειρά μουσικών -και όχι μόνο – εκδηλώσεων όπως συναυλίες, αφιέρωμα στη κινηματογραφική μουσική, «πάρτι γιεγιε» στην ιστορική «Αύρα», διοργάνωση πρώτης προβολής ταινίας κλπ.

Λειτουργεί και ανανεώνεται τακτικά το διαδικτυακό μπλογκ του συλλόγου στη διεύθυνση http://volosmusic.blogspot.gr ενώ στο facebook λειτουργεί η σελίδα του συλλόγου «Σύλλογος φίλων μουσικής Βόλου»

Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1915 στα Τρίκαλα, από Ηπειρώτες γονείς. Ο πατέρας του Κώστας (τσαρουχάς το επάγγελμα) έμαθε στον Βασίλη να παίζει μαντολίνο, ενώ μετά το θάνατο του πατέρα του, τον κέρδισε οριστικά το μπουζούκι.

Το 1936 κατεβαίνει στην Αθήνα, γράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών , ενώ συγχρόνως παίζει μουσική στο νυχτερινό κέντρο «Μπιζέλια». Ο φίλος του, συνθέτης και τραγουδιστής Δημήτρης Περδικόπουλος τον γνωρίζει στον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρίας ODEON (Μίνως Μάτσας).

Με τον Περδικόπουλο ο Τσιτσάνης ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι το 1936 (ήταν μόλις 21 ετών) «Σ’ έναν τεκέ σκαρώνανε». Ο Τσιτσάνης γρήγορα εξελίσσεται σ’ έναν από τους ικανότερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Το 1938 υπηρετεί την θητεία του στην Θεσσαλονίκη στο «Τάγμα Τηλεγραφητών».

Την πρώτη κιόλας αυτή περίοδο αναδεικνύεται η μουσικοποιητική και εκτελεστική ικανότητα του νεαρού Τσιτσάνη ο οποίος θα ανανεώσει και θα εξελίξει το ρεμπέτικο τραγούδι σε όλου τους τομείς: συνθετικά, στιχουργικά, εκτελεστικά και ενορχηστροτικά. Ως το 1940 ηχογραφεί 100 και πλέον τραγούδια (είναι τα προπολεμικά) και τα περισσότερα είναι μικρά αριστουργήματα.

Στην διάρκεια της κατοχής λειτουργεί το «Ουζερί Τσιτσάνης», στη Θεσσαλονίκη και το 1942 παντρεύεται τη Ζωή Σαμαρά.

Μετά τη λήξη του πολέμου, συνεχίζει τη δημιουργική πορεία του, ηχογραφώντας από το 1946 έως το 1960, όταν τελειώνει η περίοδος της δισκογραφίας των 78 στροφών, άλλα 300 τραγούδια στις 45 και 33 στροφές.

Από το 1960 ως το θάνατό του και με πλήθος επανεκτελέσεων και επαναφορών, καθίσταται ο πρώτος σε παραγωγή τραγουδιών Έλληνας συνθέτης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έλεγε ότι «λογίζομαι μαθητής του», ενώ ο Γιάννης Τσαρούχης δηλώνει ότι «Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι η μόνη απόδειξη πως έχουμε πολιτισμό».

Σαν αρχαία τραγωδία ο Βασίλης Τσιτσάνης πεθαίνει την ίδια ημερομηνία που γεννήθηκε. Ήταν 18 Ιανουαρίου του 1984. Αλλά οι μεγάλοι καλλιτέχνες ζουν γιατί απλά δεν ξεχνιούνται από τους ανθρώπους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το