Τοπικά

Βραδιά αφιερωμένη στον Γ. Παπανικολάου

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου σε συνεργασία με τη ΧΕΝ Βόλου, τον Α’ Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου, τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου «Θέτις», τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου και τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» πραγματοποίησαν χθες μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του Γεώργιου Ν. Παπανικολάου, του μεγάλου Έλληνα ερευνητή και πρωτοπόρου της προληπτικής ιατρικής, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο κτίριο Ματσάγγου.
Ο Βολιώτης κ. Αριστείδης Διαμαντής, που είναι χρόνια εγκατεστημένος στην Αθήνα, κυτταρολόγος, συγγραφέας και ιστορικός της Ιατρικής, διευθυντής του
Εργαστηριακού Τομέα και διευθυντής Εκπαιδεύσεως και Έρευνας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, μίλησε με θέμα «55 χρόνια από τον θάνατο του dr. Pap.
Σκιαγραφώντας τον μεγάλο ευεργέτη της ανθρωπότητας μέσα από τη ζωή και το έργο του».

Όπως τόνισε, ο Γ. Παπανικολάου, από την Κύμη Εύβοιας, γιατρός με διεθνή ακτινοβολία, διέπρεψε στην Αμερική, οι άοκνες προσπάθειες του οποίου έφεραν στην επιφάνεια μία ανθρωποσωτήρια μέθοδο πρώιμης ανακάλυψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η εξέταση αυτή ονομάζεται προς τιμή του Τεστ Παπανικολάου, διεθνώς γνωστή, και είναι ο άνθρωπος που δεν πούλησε ουδέποτε την πατέντα και την χάρισε απλόχερα στον κόσμο και με αυτή σώθηκαν εκατομμύρια και σώζονται ακόμα εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Μια φτηνή, γρήγορη και αξεπέραστη μέθοδος, η οποία μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει και βοηθά τον γυναικείο πληθυσμό.
«Η ανακάλυψή του είναι κολοσσιαίας σημασίας, διότι πράγματι και στα πιο απομονωμένα χωριά του κόσμου υπάρχουν αφιερώματα προς τιμή του, περιοχές με μεγάλα ποσοστά θανάτου από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σήμερα έχουν ελαχιστοποιηθεί» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Αριστείδης Διαμαντής επισήμανε ότι «ο Γεώργιος Παπανικολάου δεν ήρθε ποτέ πίσω στην Ελλάδα, παρά μετά από 50 χρόνια που έζησε στην Αμερική, επισκέφτηκε τη γενέτειρά του και την πατρίδα του. Παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του στην Αμερική, οργάνωσε ένα σπουδαίο προς τιμή του Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, το οποίο δεν πρόλαβε ο ίδιος να το εγκαινιάσει, διότι από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου τον Φεβρουάριο του 1962 άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα που μεταφερόταν σε νοσοκομείο του Μαϊάμι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το