Οικονομία

«Βραχνάς» για τους δανειολήπτες τα στεγαστικά δάνεια

Παρά τις νέες βελτιώσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία πολλοί δανειολήπτες διστάζουν. Και αυτό διότι προβλέπεται πως εάν βελτιωθούν τα οικονομικά του οφειλέτη τότε ενδέχεται να πληρώσει το σύνολο του χρέους. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρύθμισαν τα δάνειά τους αλλά τώρα βλέπουν τους τόκους να τους «πνίγουν».
«Ούτε μπαταχτσής είμαι αλλά ούτε ζητάω να μου κάνουν κάποια χάρη» λέει στην κάμερα του Open TV ο Παναγιώτης Καλογριόπουλος. «Όχι τα παιδιά μας αλλά τα δισέγγονά μας θα χρωστούν δάνεια» λέει από την πλευρά της η σύζυγός του Κατερίνα Καλογριοπούλου. Σύμφωνα με το Open TV, δανειολήπτρια σκοπεύει να απορρίψει πρόταση για ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας καθώς στα «ψιλά» γράμματα της σύμβασης δεν προβλέπεται ότι στην περίπτωση που τα οικονομικά της βελτιωθούν θα επανέλθει το σύνολο της οφειλής.

«Αν μετά από 19 χρόνια κάποιος πληρώνει με συνέπεια αυτή την υποχρέωση και ξεπεράσει τα 12.500 ευρώ (εάν είναι άγαμος) τότε θα βρεθεί να χρωστάει στο τέλος της ρύθμισης ολόκληρο το ποσό της οφειλής » λέει ο δικηγόρος της δανειολήπτριας Δημήτρης Αναστασόπουλος.
Την ίδια ώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα πρώτης κατοικίας για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων όπως μαρτυρούν οι αριθμοί δεν προχωράει καθώς μέσα σε τέσσερις μήνες λειτουργίας έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μόλις 10 δανειολήπτες.

«Ειδικά το κριτήριο το οποίο αφορά το συνολικό ύψος οφειλών που είναι στα 130.000 ευρώ και μόνο για ενυπόθικα προϊόντα είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει διότι αποκλείει μεγάλη μερίδα δανειοληπτών» λέει στο Open TV o Μιχάλης Κούβαρης, εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών Δανειοληπτών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών για να τονώσει το ενδιαφέρον προχώρησε σε βελτιώσεις. Πλέον, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν να ενταχθούν και στρατιωτικοί, γιατροί και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας που εργάζονται μακριά από την πρώτη τους κατοικία. Επίσης θα απαιτείται υπογραφή μόνο τους ενός σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ενώ οφελειμένοι βγαίνουν και οι ηλικιωμένοι δανειολήπτες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το