Ελλάδα

Βουλή: Τέλος με τροπολογία στο ασυμβίβαστο βουλευτή-ευρωβουλευτή

Ζητήματα που αφορούν στη διεξαγωγή των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών έρχεται να ρυθμίσει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε αργά απόψε στο πολυνομοσχέδιο το οποίο εισάγεται το πρωί της Τρίτης προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία όχι μόνο καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του υποψήφιου ευρωβουλευτή αλλά λύνει και μια σειρά άλλα θέματα.

Συγκεκριμένα, επειδή για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, η σχετική τροποποίηση δίνει την ευχέρεια στον υπουργό Εσωτερικών εφόσον το κρίνει αναγκαίο, για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων αλλά και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων, να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα.

Επίσης, προβλέπει διορισμό στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, δημοσίων υπαλλήλων με πτυχίο νομικής και επαρκή υπηρεσιακή εμπειρία, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπαρκής αριθμός δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών κλπ. Σημειώνεται ότι σχετική πρόβλεψη περί δυνητικής αξιοποίησης και δημοσίων υπαλλήλων ως δικαστικών αντιπροσώπωνυπάρχει ήδη στο Προεδρικό Διάταγμα των εκλογών ως εναλλακτική. Ωστόσο με βάση τα νέα δεδομένα, μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων δίνεται προτεραιότητα στους υπαλλήλους εκείνους που κατέχουν πτυχίο νομικής σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών.

Όπως είχε προαναγγελθεί, η τροπολογία προβλέπει επίσης πως βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος. Ωστόσο όπως ρητώς αναφέρεται, «δεν θίγεται το ασυμβίβαστο βουλευτή και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Επίσης με άλλη τροπολογία από το υπουργείο Εξωτερικών, στο ίδιο πολυνομοσχέδιο διασφαλίζεται η συμμετοχή των Ελλήνων της Βρετανίας στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Brexit.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το