Ελλάδα

Βουλή: Σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων για τον νέο Πρόεδρο του ΣτΕ -Ποιος στηρίζει ποιόν

Μια σημαντική διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου του συμβουλίου της επικρατείας ξεκινά σήμερα μετά τις εννιά το πρωί στη Βουλή. Τα μέλη της διάσκεψης των προέδρων του κοινοβουλίου θα προχωρήσουν στην ακρόαση έξι υποψηφίων για την θέση του προέδρου του ΣΤΕ. Τις επιλογές της διάσκεψης θα λάβει υπόψιν του το υπουργικό συμβούλιο το οποίο μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης θα επιλέξει το όνομα που θα αναλάβει τα ηνία του ΣτΕ.

Με βάση το έγγραφο που έχει μοιραστεί στα μέλη της διάσκεψης για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν προεπιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο έξι Αντιπρόεδροι του ΣτΕ.

Αν και η απόφαση της διάσκεψης των προέδρων έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα εντούτοις θα δώσει μία γεύση με τις επιλογές της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας στο που τελικά θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Το πιο εμβληματικό όνομα από τα έξι είναι αυτό του Αθανασίου Ράντου που είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και ένας δικαστικός με ευρύτατη αποδοχή και κύρος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Ραντος έχει ιδιαιτέρως καλές σχέσεις με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιχαλη Καλογήρου.

Ο κ.Ράντος είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πρώτο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και ήταν εκείνος που είχε «οδηγήσει» κι άλλους συναδέλφους του στη απόφαση ο πρώτος νόμος Παπά να κριθεί αντισυνταγματικός.

Τον κ. Ράντο σε παλιότερη διάσκεψη προέδρων όταν το όνομα του είχε προταθεί ξανά για την θέση του προέδρου του ΣτΕ είχαν στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι. Παρόμοια στάση αναμένεται να κρατήσουν και στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο κ. Ράντος θέλει ένα χρόνο προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα κι αν επιλεγεί από την παρούσα κυβέρνηση για την θέση του προέδρου σε ένα χρόνο από τώρα η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να επιλέξει ξανά νέο πρόεδρο.

Το όνομα που ακούγεται έντονα κυρίως από χείλη κυβερνητικών βουλευτών είναι εκείνο της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να στηρίζεται από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και κατά ορισμένους θα είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Το «θετικό» για την κυβερνηση αυτής της υποψηφιότητας σε περίπτωση που είναι η τελική επιλογή είναι ότι η κ.Χρυσικοπούλου θέλει τέσσερα χρόνια προκειμένου να βγει στη σύνταξη κάτι που σημαίνει ότι αν επιλεγεί από την παρούσα κυβέρνηση θα είναι πρόεδρος του συμβουλίου της επικρατείας για την επόμενη τετραετία χωρίς να μπορεί μια επόμενη κυβέρνηση να την αλλάξει.

Η κ. Χρυσικοπούλου όπως και ο κ.Ραντος βρίσκονται στο πέμπτο τμήμα του συμβουλίου της επικρατείας γνωστό και ως οικολογικό τμήμα αφού οι αποφάσεις του αφορούν πολλά θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον.

Πολύ δυνατή νομικά είναι και η κ.Μαίρη Σαρπ, η οποία είναι πρόεδρος στις διασκέψεις για την συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και εισηγήτρια σε πολύ σημαντικές υποθέσεις.

Σημαντικές υποθέσεις που αφορούν στα αυθαίρετα εξετάζει και η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου άλλη μία υποψήφια η οποία και αυτή βρίσκεται στο πέμπτο τμήμα του ΣΤΕ.

Η τέταρτη υποψηφιότητα είναι του Ιωάννη Γράβαρη ο οποίος στο παρελθόν είχε σημαντική δραστηριότητα μέσω της ένωσης των δικαστών του συμβούλιο της επικρατείας
Πέμπτη και τελευταία υποψήφια είναι η Μαρία Καραμανώφ που και αυτή έχει δικάσει πολλές υποθέσεις στο πέμπτο τμήμα του ΣΤΕ.

Μετά την αυριανή συνεδρίαση όπου η διάσκεψη των προέδρων θα γνωμοδοτήσει για τον νέο πρόεδρο του ΣτΕ. θα ακολουθήσουν άλλες δύο συνεδριάσεις της διάσκεψης των προέδρων για την επιλογή αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς ο Χρήστος Ράμος αποχώρησε τον περασμένο Μάιο ενώ ένας ακόμη αντιπρόεδρος θα επιλεγεί για πρόεδρος και έτσι θα υπάρξει ακόμα μία κενή θέση.

Πηγή:iefimerida.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το