Ελλάδα

Βουλή: Κόντρα για το εργασιακό νομοσχέδιο

Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή επί του εργασιακού νομοσχεδίου. Κι αυτό διότι ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαραβέγιας πέρασε στην αντεπίθεση, θυμίζοντας ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ (στην «Αυγή» και στο «Κόκκινο») όσο και το ΚΚΕ (στον 902) έχουν στο παρελθόν απολύσει εργαζόμενους. Τη σκυτάλη πήρε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης. «Αναγνωρίζω το δικαίωμα στη διαφωνία αλλά και το δικαίωμα στην αγανάκτηση και το δικαίωμα στην οργή. Αλλά είμαι περίεργος να δω όταν θα φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας με πόση οργή και αγανάκτηση η αντιπολίτευση θα ψηφίσει τις διατάξεις για τις γονικές άδειες. Είμαι περίεργος να δω με πόση οργή και αγανάκτηση θα καταψηφίσουν την άδεια πατρότητας αλλά και τα μέτρα για την σεξουαλική παρενόχληση. Με πόση οργή θα καταψηφίσετε τις διατάξεις για τα παιδιά που δουλεύουν στα courier και τα delivery», είπε και συμπλήρωσε ότι «ξεκινήσατε να ξιφουλκείτε πριν ακόμα δείτε το νομοσχέδιο».

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης είπε:

  • Για το οκτάωρο: «Γεμίσατε όλο το κέντρο αφίσες ότι δήθεν καταργείται το οκτάωρο. Το άρθρο 55 κατοχυρώνει το οκτάωρο. Δεν το πιστεύουν ούτε οι φανατικοί σας οπαδοί. Το πήγατε στις υπερωρίες. Αποκαλυπτήρια και γι αυτό, μόνο τα troll λένε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Που το είδατε αυτό; Τι προβλέπεται; Απλώς εμείς αυξάνουμε τις ώρες  των υπερωριών και πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Λέμε άσπρο λέτε μαύρο, λέμε μαύρο λέτε άσπρο. Τι υπερασπίζεστε τις παράνομες υπερωρίες;  Υπερασπίζεστε ακόμα και την μαύρη εργασία».
  • Διευθέτηση: «Η διευθέτηση ισχύει 30 χρόνια. Ισχύει και με κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ».
  • Ατομικές συμβάσεις: «Με δική σας υπογραφή ενσωματώνουμε οδηγίες Ε.Κ. του 2019. Ποιος κυβερνούσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αρμόδια Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει για ατομικές συμβάσεις με ευέλικτη μορφή εργασίας. Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε και πόσο θράσος επιτέλους. Περιμένω τουλάχιστον από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει βάλει την υπογραφή του να την ψηφίσει Τι σας ενοχλεί. Ότι επεκτείνουμε τη ρύθμιση αυτή σε όλους. Γίνεται η συζήτηση για τους φοιτητές και τους ανύπαντρους., Επειδή ένας φοιτητής θα μπορεί να δώσει με μεγαλύτερη άνεση εξετάσεις ή να πάει μια εβδομάδα διακοπές.

Συνεχίζοντας ο Κ. Χατζηδάκης την επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε με ένταση: «Στο όνομα των δογμάτων σας στρέφεστε εναντίον των εργαζομένων. Ντε και καλά θα του πείτε ότι πρέπει να δουλεύεις πέντε ημέρες την εβδομάδα επειδή δεν έχεις σωμάτιο».

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κηρύξει πόλεμο διαρκείας στους εργαζόμενους από πρώτη μέρα που εκλέχθηκε! «Επιχειρήθηκε να καταργηθούν κρίσιμες διατάξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστώντας τα πλήγματα που είχε δεχθεί ο κόσμος εργασίας και είδαμε κυβέρνηση από καλοκαίρι 19 απελευθέρωσε απολύσεις, απαξίωσε τον ΣΕΠΠΕ,  κατάργησε προστατευτικές διατάξεις για εργολαβικούς εργαζόμενους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.  Η ίδια μίλησε για αντεργατικό, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε οφείλει η κυβέρνηση να αποσύρει. «Είναι ένα νομοσχέδιο καθ υπαγόρευση του ΣΕΒ! Αυτή είναι η αλήθεια! Έρχεται τώρα με τη δική σας σύμφωνη γνώμη να επιβάλει ακραίο και αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό! Μιλάμε για θατσερισμό ουσιαστικά», υπογράμμισε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Μουλκιώτης ξεκαθάρισε η Νέα Δημοκρατία νομοθετεί για τον δήθεν εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας με αντεργατικά μέτρα και κυρίως χωρίς κανένα σχέδιο διαμόρφωσης συνθηκών για αξιοπρεπή εργασία και υγιή επιχειρηματικότητα. Χωρίς καμία μέριμνα για τους νέους, τη διαγεννεακή αλληλεγγύη και το σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο που επιβάλλεται από τις συνθήκες του μέλλοντος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την δήθεν μεταρρύθμιση:

  • Αλλάζει την αγορά εργασίας στην κατεύθυνση της απόλυτης ευελιξίας, της μείωσης αποδοχών, της απελευθέρωσης των απολύσεων, της αποδυνάμωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του περιορισμού στο δικαίωμα της απεργίας.
  • Δημιουργεί μια Ελλάδα – ειδική οικονομική ζώνη, με εργαζόμενους είλωτες, μια εργασιακή γαλέρα.
  • Χρησιμοποιεί βασικές ρυθμίσεις (Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, της Σύμβασης 187 της   Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία, ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1158 για την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής) ως «ελκυστικά» περιτυλίγματα ενός φαιδρού πολιτικού σχεδίου, για να «ξαναγράψει» το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το