Ελλάδα

Βουλή: Η κυβέρνηση δεν θα πέφτει λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Χωρίς εκπλήξεις και μάλιστα με ενίσχυση σε ορισμένες περιπτώσεις πέρασαν τα επίμαχα προς αναθεώρηση άρθρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δεύτερης ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Το άρθρο 3 παρ. 1 και 2 για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους εγκρίθηκε με 156 ψήφους υπέρ έναντι 101 κατά και 15 «παρών», ενώ η παρ. 3 του ίδιου άρθρου εγκρίθηκε με 172 ψήφους έναντι 99 και 2 «παρών». Το άρθρο 32 παρ. 4 και 5 για την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής συγκέντρωσε ευρεία πλειοψηφία 224 ψήφων έναντι 47 και μίας «παρών». Αυτό σημαίνει ότι για την αναθεώρησή του από την επόμενη Βουλή απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 ψήφων. Επίσης και το άρθρο 86 παρ. 3 στην κατεύθυνση περιορισμού των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών μέσω κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας συγκέντρωσε 255 ψήφους και για την αναθεώρησή του ισχύει ό,τι και για το 32. Ωστόσο, πέρασε με 175 ψήφους η εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 που σημαίνει ότι για την αναθεώρησή της δεν θα αρκεί η απλή πλειοψηφία.

Συνολικά αναθεωρητέες κρίνονται 49 προτάσεις, 16 από τις οποίες συγκέντρωσαν πάνω από 180 ψήφους.
Στη σημερινή συνεδρίαση δεν άνοιξε κατάλογος ομιλητών και το λόγο έλαβαν πέραν των πολιτικών αρχηγών, μόνον οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί τους, μέλη του προεδρείου της Επιτροπής Αναθεώρησης και υπουργοί.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία, χαρακτηριστική ήταν η ευρεία πλειοψηφία (221 ψήφων) με την οποία εγκρίθηκε το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής (το στήριξε και η ΝΔ). Ωστόσο, το γεγονός ότι κατέπεσε στην πρώτη ψηφοφορία το άμεσα σχετιζόμενο άρθρο 30 που αφορά στην απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό άφησε ανοιχτό το περιθώριο για σειρά ερμηνειών και σεναρίων. Από βήματος, ο πρωθυπουργός έβαλε εγκαίρως τέλος στο σενάριο κάποιοι βουλευτές του να μην ψηφίσουν ώστε να μην εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των «180» που θα άνοιγε το δρόμο στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή, να εγκρίνει το περιεχόμενό του με 151 ψήφους.

Ξεχωριστή σημασία είχε επίσης η τύχη του άρθρου 3 για το αποκαλούμενο «ουδετερόθρησκο» του Κράτους. Η οριακή πλειοψηφία των 151 ψήφων και οι διαρροές ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη διαδικασία, δεν επέτρεπαν να σχηματιστεί προκαταβολικά καθαρή εικόνα.
Οι διατάξεις που συγκέντρωσαν εκ νέου σήμερα 151 και περισσότερες ψήφους θα μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή. Μάλιστα για όσες εξασφάλισαν πάνω από 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή θα είναι αρκετή η απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, για την αναθεώρησή τους.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το