Κόσμος

Βουλγαρία: «Κορονοκάλπες» σε νοσοκομεία και σε σπίτια με καραντίνα για τις εκλογές

Ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊου σαρώνει τη Βουλγαρία, διεξάγονται στην χώρα οι βουλευτικές εκλογές. Το βασικό, μεγάλο στοίχημα της διαδικασίας είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων που υπολογίζονται κοντά στους 2.900.000, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε μερική καραντίνα και ο ιός «θερίζει» τον πληθυσμό. Γι’ αυτό το λόγο έχουν στηθεί κάλπες μέχρι και σε νοσοκομεία, ενώ πηγαίνουν με τη μορφή… POS στα σπίτια όσων είναι σε καραντίνα!

Το μέτρο αυτό πάρθηκε ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ασθενείς με κορονοϊό, που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ ενώ για όσους βρίσκονται σε καραντίνα λόγω covid 19, προβλέπεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και αυτοί είναι πολλές χιλιάδες.

Για την ακρίβεια, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επισήμως, η Βουλγαρία κατέχει την 3η θέση στην ΕΕ και την 1η στα Βαλκάνια ως προς τη θνησιμότητα ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Η ψηφοφορία έχει σχεδιαστεί να διεξαχθεί με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά ο φόβος μειωμένης προσέλευσης λόγω κορονοϊό παραμένει υπαρκτός.

Ως προς τις προβλέψεις, το κεντροδεξιό κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εμφανίζεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις να έχει προβάδισμα από πέντε έως εφτά μονάδες έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ ως βέβαιη θεωρείται η παρουσία στο νέο κοινοβούλιο του νεόκοπου κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός», του οποίου ηγείται ο δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής Σλάβι Τριφόνοφ, του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας όπως και του σχηματισμού «Δημοκρατική Βουλγαρία».

Στα όρια του 4% που έχει ψηφιστεί ως το όριο εισόδου στη βουλή, κινείται και το κόμμα «Ενωμένοι πατριώτες», που συμμετείχε στον απερχόμενος κυβερνητικό συνασπισμό του Μπορίσοφ. Οι κάλπες έχει προγραμματιστεί να κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το