Ελλάδα

Βουλή: Θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όσοι διαρρεύσουν απόρρητα έγγραφα -Το ΥΠΕΞ απειλεί με 10ετή κάθειρξη

Τροπή θρίλερ αρχίζει να λαμβάνει η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Το ΥΠΕΞ απειλεί όσους δημοσιεύσουν απόρρητα στοιχεία για την εκποίηση αμυντικού υλικού στο Ριάντ ότι θα κατηγορηθούν για… κατασκοπεία αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο 10ετούς κάθεριξης!

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών απείλησε με αφορμή την κατάθεση απορρήτων εγγράφων από τον Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα περί κατασκοπείας! Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ήρθε μετά την κατάθεση εγγράφων από τον βουλευτή της Δημοκρατική Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο για το θέμα της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Δεν παρέλαβε τα έγγραφα ο Κακλαμάνης

Εντωμεταξύ όπως έγινε γνωστό σήμερα χθες όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε τα έγγραφα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης αρνήθηκε να τα παραλάβει, τα έβαλε σε φάκελο τον οποίο σφράγισε. Σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ο φάκελος με τα έγγραφα να παραδοθούν στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου λέγοντας ότι οποιαδήποτε διαρροή γίνει δεν θα προέρχεται από τη βουλή.

Βούτσης: Θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όσοι διαρρεύσουν απόρρητα έγγραφα

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης είπε τα εξής: «Υπήρχε προδιάθεση από ορισμένες πλευρές η σημερινή και αυριανή μέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων μη σύννομων για απόρρητα έγγραφα.
Τα έγγραφα που κατέθεσε χθες ο κ. Λοβέρδος μπήκαν σε ειδικό φυλασσόμενο χώρο της Βουλής δεν τα άγγιξε και δεν τα είδε κανείς. Αφορούσαν και αφορούν και την αυριανή συζήτηση και την συζήτηση που θα γίνει την Δευτέρα. Τα έγγραφα είναι απόρρητα και γνωρίζουν όλοι πόσο μάλλον οι καθηγητές συνταγματικού δικαίου και οι πολιτικοί που έχουν πολλά χρόνια σε αυτό το κτίριο, ότι χρειάζονται τουλάχιστον 30 χρόνια για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που αφορούν διαλόγους υπουργικών συμβουλίου και συλλογικών κυβερνητικών οργάνων δηλαδή του ΚΥΣΕΑ και άλλων.

Επ’ αυτού του ζητήματος καμιά πλευρά δεν διαφώνησε με την δική μου πρόταση. Η Βουλή ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε συζήτηση και αποχαρακτηρισμό και μοίρασμα στους υπεύθυνους των κομμάτων τέτοιων απόρρητων εγγράφων.

Όλα αυτά με οδήγησαν στην πρόταση με την οποία καμία πλευρά δεν διαφώνησε να αποδώσουμε με δική μου υπογραφή το σύνολο αυτών των εγγράφων στην πηγή που την αφορά δηλαδή στο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης ο οποίος κατά νόμο έχει την αρμοδιότητα. Αυτά τα έγγραφα δεν αφορούν τη Βουλή αλλά τους υπουργούς που συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ και το υπουργικό συμβούλιο.

Σήμερα από το πρωί τουλάχιστον δύο κορυφαία στελέχη του κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την πλευρά της δημοκρατικής Συμπαράταξης, διότι ο κ Λοβέρδος είχε πει στον κ. Θεοχαρόπουλο να έχει πρόσβαση στα έγγραφα και αύριο στη συζήτηση που θα γίνει να διανθίσει την ομιλία του με αυτά.

Η πίεση η οποία υπήρξε στις υπηρεσίες της Βουλής ήταν συγκεκριμένη για να υπάρξει απόλυτη πρόσβαση και απόδοση των εγγράφων. Άρα λυπάμαι αλλά δεν υπήρχε από όλους η διάθεση να μην αποτελέσουν στην αυριανή συζήτηση ή στην συζήτηση της Δευτέρας αντικείμενο αυτά τα έγγραφα.

Φοβάμαι ότι εάν υπάρξει σήμερα ή τις επόμενες μέρες διαρροή αυτών των εγγράφων αυτό θα είναι διπλά κακό ως προς το εξής: Οτι υπήρχε ενδεχομένως σχεδιασμός να χρησιμοποιηθεί η άπλα και η δημοκρατικότητα και ο τρόπος που λειτουργεί η Βουλή ως πρόσχημα για να φανεί ότι από δω έγινε αυτή η διαρροή. Αυτό το θωρακίσαμε το περιφρουρήσαμε από χθες και οτιδήποτε θα συμβεί αν συμβεί δεν θα αφορά τη Βουλή και αυτό είναι απολύτως τεκμηριωμένο».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον κ. Λοβέρδο, ο Νίκος Βούτσης είπε: «Οσον αφορά την επιτροπή δεοντολογίας δεν αποκλείω τίποτα δεν προδιαθέτω για τίποτα δεν μας έχει απασχολήσει προς το παρόν. Θεωρώ την ενέργεια του κ. Λοβέρδου τουλάχιστον ακατανόητη ιδίως, όπως στην περίπτωση του, όταν πρόκειται για επιφανή κοινοβουλευτικό. Θα πρέπει να τα δούμε όλα το λιγότερο σε αυτή τη φάση είναι η επιτροπή δεοντολογίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρξει διαρροή εγγράφων θα ευθύνεται ο κ. Λοβέρδος ο κ. Βούτσης απάντησε ως εξής: «Το ποιος θα ευθύνεται θα το βρει η δικαιοσύνη σε ανώτατο βαθμό όταν θα διερευνήσει την υπόθεση στην περίπτωση βέβαια που υπάρξει διαρροή».

Οι ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».

Τσιάρας: Αριστος χειρισμο από την πλευρά Κακλαμάνη

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας αναφερόμενος στο θέμα, είπε πως «υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σέβονται όλοι αυτή είναι η άποψή μου. Όταν μιλάμε για απόρρητα έγγραφα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στην ίδια τη λειτουργία του κράτους και την άμυνα. Κάποιος καταθέτει κάποια έγγραφα το αν αυτά είναι απόρρητα διαβαθμισμένα ή όχι όλα αυτά έχουν να κάνουν με την πραγματογνωμοσύνη των συγκεκριμένων εγγράφων Υπήρξε άριστος χειρισμός από την πλευρά του Νικήτα Κακλαμάνη».

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το