Ελλάδα

Βουλή: Μήλον της έριδος η μη καταβολή αναβαλλόμενου φόρου από τις τράπεζες

ΒΟΥΛΗ

Με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε η τροπολογία που κατατέθηκε, χθες το απόγευμα εκπροθέσμως, από το υπουργείο Οικονομικών για τον αναβαλλόμενο φόρο που ουσιαστικά δίνει, λίγο πριν την ολοκλήρωση των stress test, κεφαλαιακή «ενίσχυση» περίπου 3 δισ. ευρώ στις τράπεζες, στις εταιρίες leasing και factoring. Όπως αναφέρει το enet.gr,  tο δημόσιο εγγυάται ότι θα καταβάλλει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια, ώστε να συμψηφιστεί με τον φόρο. Προηγήθηκε σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με την αξωιματική αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει την τροπολογία «σκάνδαλο».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε πως από τα stress test των τραπεζών, που θα επηρεαστούν από τον αναβαλλόμενο φόρο, θα κριθεί η η λύση με τα «κόκκινα δάνεια» και ακόμη πως «είναι δέσμευση καθαρά θεωρητικού περιεχομένου, δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα τόσο διάστημα χωρίς κέρδη».

«Αν όλα πάνε καλά με τα stress tests, θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες επίλυσης των “κόκκινων” δανείων», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι αν δεν ψηφιστεί ο αναβαλλόμενος φόρος τότε «ενδεχομένως θα αναζητηθούν κεφάλαια από το ΤΧΣ, κάτι που δεν το θέλει κανένας». Ο υπουργός είπε ότι η επίμαχη τροπολογία «υπερασπίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον». Ακόμα ανέφερε ότι από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, ενόψει και των stress test, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

«Πού ακριβώς εξυπηρετείται και κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον; Εκτός αν πούμε ότι τράπεζες και δημόσιο συμφέρον είναι ταυτόσημες έννοιες», αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΘοδωρής Δρίτσας, σημειώνοντας πως «ο αναβαλλόμενος φόρος είναι φόρος που θα έπρεπε να καταβάλλουν οι τράπεζες και τους χαρίσθηκε γιατί υπήρξαν οι περικοπές του PSI. Όμως πέρα από τις περικοπές του PSI υπήρξε και η χρηματοδότησή τους με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι μονόπαντες». «Δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι στον πανικό τους ότι δεν θα είναι πολύ καιρό στην εξουσία τελειώνει με ότι υπάρχει», ήταν η εκτίμηση του Θ. Δρίτσα.
Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «σκάνδαλο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να παραδώσει τις τράπεζες σε ξένα fund. Ρώτησε ακόμη τον Υπουργό Οικονομικών αν έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την συγκεκριμένη τροπολογία.
Απομονώθηκαν οι κινδυνολογίες του Άδωνη Γεωργιάδη
Όταν ο Άδωνης Γεωργιάδης έκανε εκ νέου λόγο για φυγή καταθέσεων αν έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ,  βουλευτές και των υπόλοιπων κομμάτων απομόνωσαν τις ακραίες κινδυνολογικές απόψεις του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδηςεπεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την τροπολογία που σταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα, την ίδια ώρα που διαμαρτύρεται ότι οι δηλώσεις του για απόσυρση καταθέσεων αν εκλεγεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποσταθεροποιούν το τραπεζικό σύστημα. Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την τροπολογία και σημείωσε ότι επικρίνεται από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη «της ISKRA, του Λαπαβίτσα και της επιστροφής στη δραχμή» και τον Δημήτρη Στρατούλη που το 2012 προκάλεσε την μεγαλύτερη έξοδο καταθέσεων λέγοντας ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιούσε τα χρήματα των πολιτών για ανάπτυξη.

Ο Δ. Στρατούλης απάντησε ότι αυτά τα είπε το 2012 η «μονταζιέρα της Συγγρού» και ότι η έξοδος των καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έγινε την περίοδο του μνημονίου.
Ο Γ. Δραγασάκης παρενέβη λέγοντας «το Προεδρείο κάνει μία σύσταση: μη μιλάτε για καταθέσεις, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Άλλωστε έχουν μείνει και λίγες». «Προσυπογράφω.
Αυτή η αντιπαράθεση δεν προσφέρει τίποτα», είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.
Για τις δηλώσεις του επέκρινε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούσηζητώντας του να ανακαλέσει. «Πράγματι δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς γιατί εμείς ψηφίζουμε αυτή την τροπολογία και αυτούς τους νόμους».
Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε ότι ήταν λάθος του Πρωθυπουργού που είπε στο εντευκτήριο της Βουλής ότι δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το