Ελλάδα

Βουλή: Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στο επίκεντρο των ομιλιών για τον προϋπολογισμό

No 552786

Η επικείμενη έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της συζήτησης το προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Ο κίνδυνος να κυλήσουμε πίσω ελλοχεύει – κι οι πρώτοι που θα το πληρώσουν θα είστε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μάθατε τίποτε απ’ τον ανοικτό καγχασμό και την ειρωνεία με την οποία αντιμετωπίζονται οι απόψεις σας στο εξωτερικό» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2015, προβλέποντας επίσης πως και κατά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας «οι βουλευτές θα κάνουν το καθήκον τους, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τη φιλολογία περί αποστατών».

Στην ομιλία του, ο κος Μητσοτάκης παρατήρησε πως η απεμπλοκή της χώρας από τη μνημονιακή επιτήρηση, οφείλεται εν πολλοίς και στην ανυπαρξία μιας ελάχιστης συναίνεσης για το πλαίσιο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα σήμερα, δεν αντέχει να περιμένει την πολιτική ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει θεσμικές υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές της – και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι προϋπόθεση για να δανειστεί η χώρα με ευνοϊκά επιτόκια. Εκπτώσεις μπορεί να γίνουν, αλλά τζάμπα μαγκιές δεν έχουν θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια» τόνισε ο κος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, «η διαγραφή του χρέους την οποία οραματίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει μόνον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Δεν πρόκειται κανείς να μας χαρίσει 100 δισ. Ο μόνος άλλος τρόπος για να απαλλαγούμε από το χρέος, είναι να πάψουμε να το εξυπηρετούμε, οπότε η αποκοπή μας απ’ την ευρωπαϊκή οικογένεια θα έχει συντελεστεί».

Οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν πλέον «συνθήκη εθνικής επιβίωσης». Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δρομολογεί ταχύτατα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του κράτους, με πλήρη αναδιάταξη των δομών της κυβέρνησης, ανασχεδιασμό των οργανισμών των υπουργείων, μείωση της γραφειοκρατίας, αξιολόγηση των δομών, εκλογή νέων προϊσταμένων επιλεγμένων αξιοκρατικά. «Επιδιώκουμε με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, να καταργήσουμε το φαύλο σύστημα των μετατάξεων όπως είναι σήμερα και να πάμε σε μια ανοικτή αγορά εργασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ από τον Γ. Μανιάτη
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στο εξωτερικό και περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση στην Ελλάδα- στο εσωτερικό όμως, έρχεται και απαιτεί αλλαγή πολιτικής» παρατήρησε στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2015.

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, από τον Γ. Σταθάκη και τον Γ. Μηλιό, ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε πως με βάση την έκθεσή αυτή, «οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται για το 2015 να αυξηθούν, και η ανεργία αθροιστικά να μειωθεί κατά 3%. Η ελληνική οικονομία ήταν το 2014 τουλάχιστον αυτάρκης (στην πραγματικότητα πλεονασματική) και η ελληνική οικονομία παρήγαγε περισσότερα απ’ όσα κατανάλωνε. Τα επιτόκια των νέων δανείων έχουν μειωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη».

«Είναι λογικό να παραδέχεσαι στο εξωτερικό τα αποτελέσματα μιας πολιτικής, και στο εσωτερικό να διεκδικείς την πλήρη ανατροπή της;» σχολίασε ο κ. Μανιάτης.

Κεγκέρογλου: Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση στις βασικές μας αρχές
«Τα περί μείωσης συντάξεων από τον Γενάρη, ανήκουν στη σφαίρα της προπαγάνδας. Όχι μόνον δεν υπάρχει καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς, αλλά αντιθέτως, σ’ αυτούς που υπάρχει παρακράτηση, θα φανούν και μέσα στο Δεκέμβριο μικρές αυξήσεις» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, στην ομιλία του.

Παράλληλα, ο Β. Κεγκέρογλου διαπίστωσε υπαινικτικά, πως «μερίδα των δανειστών μας βρίσκει ανέλπιστη χείρα βοηθείας από το εσωτερικό μέτωπο», αλλά «παρά τις παράλογες απαιτήσεις και το ασφυκτικό κλίμα των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει καμία υποχώρηση στις βασικές μας αρχές».

«Οι πρόθυμοι να συναινέσουν με την κυβέρνηση, γίνονται απόλυτοι συνεργοί της στη μνημονιακή καταστροφή », ανέφρε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, ενώ
με σκληρή γλώσσα για Νταβούτογλου, Άγκυρα και Θράκη, με σοβαρές επισημάνσεις για τον ελληνικό τουρισμό που «σπρώχνεται στα παράλια της Τουρκίας» και με σαφείς θέσεις για εκλογές τώρα, μίλησε στην Βουλή, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το