Τοπικά

Voucher για 18 μήνες από τα ξενοδοχεία αντί επιστροφής προκαταβολών 

Σε έκδοση voucher 18μηνης διάρκειας προχωρεί το υπουργείο Τουρισμού με σκοπό να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τις προκαταβολές που έχουν δώσει πελάτες ξενοδοχείων για τις διακοπές του καλοκαιριού. Έτσι οι ξενοδόχοι δεν θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τις προκαταβολές σε μία δύσκολη για τον κλάδο περίοδο, αλλά και από την άλλη οι πελάτες δεν θα χάσουν τα χρήματά τους.

Η πρώτη επίπτωση στα ξενοδοχεία, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο Covid-19, ήταν οι ακυρώσεις από τα μελλοντικά ταξίδια των ταξιδιωτών.
Σύμφωνα με τον, αντιπρόεδρο του Ι.Τ.ΕΠ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, «τόσο οι ξενοδόχοι, όσο και οι τουριστικοί πράκτορες αντιμετώπισαν το θέμα των ακυρώσεων και θα έπρεπε να διαχειριστούν αφενός τους πελάτες τους που ζήτησαν επιτακτικά την επιστροφή των προκαταβολών, αφετέρου την άρνηση της επιστροφής τους από τους προμηθευτές, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και άλλους που συνθέτουν το τουριστικό πακέτο».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας άμεσα εισηγήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού την αλλαγή τού μέχρι σήμερα καθεστώτος που προκύπτει από τον κανονισμό σχέσεων πελατών και ξενοδόχων αναφορικά με τους Έλληνες ξενοδόχους».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ειδικά από τις αεροπορικές εταιρείες, που στην αρχή αρνήθηκαν την επιστροφή προκαταβολών, ακόμα δε σε πολλές περιπτώσεις επέβαλαν την πλήρη επιβολή των ακυρωτικών βάσει της σχετικής νομοθεσίας, επιστρέφοντας μόνο τους φόρους αεροδρομίου, τουλάχιστον για τα κοντινά ταξίδια έως τέλος Απριλίου.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Τουρισμού, δρομολογήθηκε το voucher που θα βγαίνει από τις τουριστικές επιχειρήσεις για να μη γυρίζουν πίσω οι εγγυήσεις χρημάτων.
«Οι υπηρεσίες που ακυρώνονται λόγω του Covid-19, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πίστωσης, ούτως ώστε να λάβει κάποιος το σχετικό κουπόνι voucher διάρκειας έως 18 μηνών» ανέφερε ο κ. Κ. Λεβέντης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι υπηρεσίες που ακυρώνονται λόγω του Covid-19 και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πίστωσης ούτως ώστε να λάβει κάποιος το σχετικό κουπόνι διάρκειας έως 18 μηνών αφορά τουριστικά πακέτα (συμπεριλαμβανομένων δυναμικών πακέτων, σχολικών ταξιδιών και ομαδικής φιλοξενίας για ανηλίκους), υπηρεσίες που πωλούνται ατομικά για ξενοδοχείο, ενοικιάσεις οχημάτων ή τουριστικές υπηρεσίες», για να συμπληρώσει: «Η εντολή παρέχει τη δυνατότητα σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα να αποζημιώσει τον πελάτη του εκδίδοντας πιστωτικό δελτίο όταν το ταξίδι έχει καταστεί αδύνατο λόγω μέτρων που λήφθηκαν ελέω της κρίσης του κορωνoϊού».
Απαιτείται o πελάτης να αποδεχθεί το πιστωτικό δελτίο κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 211-14-ΙΙ και ΙΙΙ του κώδικα τουρισμού, που επιτρέπει στον ταξιδιώτη να απαιτήσει επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης της παραμονής λόγω πρωτοφανών περιστάσεων. «Οι διατάξεις αυτές αναστέλλονται λόγω της άνευ προηγουμένου κατάστασης που προκλήθηκε από το Covid-19 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2020» κατέληξε ο κ. Λεβέντης.

Ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, για τα «κουπόνια» των 18 μηνών ανέφερε πως αποτέλεσε αίτημα των ξενοδόχων και από ό,τι φαίνεται γίνεται αποδεκτό.
«Τα voucher 18μηνης διάρκειας θα μειώσουν την απώλεια του εισοδήματος των ξενοδόχων και από την άλλη πλευρά, όταν όλα θα έχουν περάσει λόγω του κορωνοϊού, θα υπάρχουν κρατήσεις για τους επόμενους 18 μήνες, οι οποίες θα χάνονταν» σημείωσε.
Ο κ. Γ. Ζαφείρης επισήμανε ότι το μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση με καλές προοπτικές για τον κλάδο του τουρισμού, ενώ σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να ισχύσει και για τα γραφεία ταξιδίων, που και αυτά έχουν πληγεί.
«Τα «κουπόνια» θα αποτελέσουν έναν τρόπο αντιμετώπισης της ρευστότητας των επιχειρήσεων» κατέληξε.

Φωτό: Ο κ. Κ. Λεβέντης 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το