Τοπικά

Βοτανόκηπος στον αύλειο χώρο των Φυλακών

Αγιορείτικος βασιλικός, δεντρολίβανο, μπουράντζα, ρίγανη, φασκόμηλο, αχίλλεια, τσάι του βουνού είναι μερικά από τα φυτά που απαρτίζουν τον βοτανόκηπο ο οποίος δημιουργήθηκε στον αύλειο χώρο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων (ΕΚΚΝ) Βόλου, όπου στεγάζεται το 33ο Δημοτικό.
Η φύτευση των φυτών και βοτάνων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η πραγματοποίηση του βοτανόκηπου είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας, ειδικότερα του διευθυντή του ΕΚΚΝ κ. Αποστολάκη Βασιλείου, του προϊσταμένου του 33ου Δ.Σ. ΕΚΚΝ κ. Καραγιάννη Αθανάσιου, της προέδρου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.- Τοπικό Παράρτημα Μαγνησίας (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) κ. Αντωνίου Όλγας, του ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου: «Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Όθρυος» κ. Παυλίδη Ηρακλή, του λέκτορα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λύκα Χρήστου.
Η δημιουργία του βοτανόκηπου είναι μέρος του περιβαλλοντικού προγράμματος: «Αρωματικά φυτά και βότανα» που πραγματοποιείται καθόλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2017-18 στο 33ο Δημοτικό Σχολείο που στεγάζεται στο ΕΚΚΝ.

Για βότανα των χωρών των μαθητών διαθεματικά υπάρχει προσέγγιση από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Αθ. Καραγιάννη και Κ. Καραδήμα, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο πόσα βότανα χρησιμοποιούν από μικρή ηλικία και πιστεύουν πολύ σε αυτά, ειδικά στις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Ο κ. Θανάσης Καραγιάννης δήλωσε πως «για φέτος σκεφτήκαμε μια περιβαλλοντική δράση με ορατά και απτά αποτελέσματα, δηλαδή τη δημιουργία βοτανόκηπου. Το συζητήσαμε από πέρυσι με τους μαθητές οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υποβάλλαμε και έγγραφο στη Διεύθυνση του ΕΚΚΝ. Ο διευθυντής των φυλακών κ. Αποστολάκης δέχτηκε το αίτημά μας, επίβλεψε ο ίδιος τον χώρο που θα γινόταν ο κήπος, συναποφασίσαμε για τα φυτά που θα φυτευτούν και έβαλε αρμόδιο υπάλληλο τον κ. Δ. Ασπρόπουλο να επιβλέπει τις εργασίες που θα γίνονται όλη τη χρονιά.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «στην προσπάθειά μας αυτή που καινοτομεί σε χώρους Φυλακών, χρειάστηκαν συνεργασίες και βρήκαμε τις καλύτερες: Πρώτα η ΠΕΕΚΠΕ τ.π. Μαγνησίας που θα συνεργαστεί με μέλη της σε όλες τις φάσεις του προγράμματος. Μαζί μας και ο κ. Χρήστος Λύκας λέκτορας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος συνεργάζεται στο εκπαιδευτικό κομμάτι και ο κ. Παυλίδης Ηρακλής, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου: «Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Όθρυος», ο οποίος προσέφερε μηχανήματα – προσωπική εργασία στη δημιουργία του βοτανόκηπου. Μάλιστα τα αρωματικά φυτά και βότανα που φυτεύτηκαν, ήταν προσφορά και των δυο πραναφερθέντων συνεργατών μας».

Δημιουργική απασχόληση
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «Οι εργαζόμενοι κρατούμενοι θα φροντίζουν τον κήπο συνεχώς και όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής αυτή θα περάσει στα μαγειρεία για να αξιοποιηθεί και να δουν τα προϊόντα που οι ίδιοι παρήγαγαν στο πιάτο τους ή στο ρόφημά τους.
Η δημιουργική απασχόληση των μαθητών κρατουμένων είναι βασικό μέλημα του σχολείου, αλλά και της διεύθυνσης του ΕΚΚΝ, καθώς έστω και για λίγο ξεφεύγουν, ξεχνιούνται, νιώθουν ελεύθεροι και να που ήρθε η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση να δώσει όλα αυτά».
Η κ. Αντωνίου θα κάνει μια φορά τη βδομάδα «μάθημα» στους μαθητές κρατουμένους του σχολείου για τα βότανα της Ελλάδας. Η ίδια τόνισε πως «μέσα από τη συνεργασία πάντα προκύπτουν όμορφα πράγματα και πώς… με λίγο χώμα και νερό, ένα βοτάνι κι ένα κομμάτι ουρανό – έστω πίσω από τα κάγκελα – χτίζουμε την ελπίδα στις καρδιές των νέων ηλικιακά κρατούμενων, ώστε να αντικρίζουν το μέλλον και την αποφυλάκισή τους, ως μια ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το