Τοπικά

Βότανα από την Όθρυ και το Πήλιο στην Αμερική

Με βότανα από την Αμερική θα ενισχυθεί η βιοποικιλότητα της ορεινής Μαγνησίας μέσω της συνεργασίας του Κέντρου Προστασίας Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών «Η Όθρυς» με τον Βολιώτη ερευνητή Δημήτρη Ηλιόπουλο. Αφορμή στάθηκε η φύτευση περίπου 100 βοτάνων από τον πρόεδρο του Κέντρου Ηρακλή Παυλίδη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και με τη συνδρομή του αστυνομικού διευθυντή Βασίλη Καραΐσκου, συναντήθηκε με τον ερευνητή, που μελετά τις ιδιότητες των βοτάνων.
Ο κ. Παυλίδης, που κατάγεται από την Ευξεινούπολη και μένει στον Βόλο, συναντήθηκε με τον κ. Ηλιόπουλο την περασμένη Δευτέρα, για να ανταλλάξουν απόψεις για τα βότανα στη Μαγνησία. Μάλιστα, το φθινόπωρο ο κ. Ηλιόπουλος αναμένεται να στείλει 50 είδη βοτάνων από την Αμερική, για να καλλιεργηθούν στη Μαγνησία. Τα βότανα θα καλλιεργηθούν στο χωράφι του κ. Παυλίδη και σε άλλα στο Πήλιο και τον κάμπο, για να δουν τις ικανότητες ανάπτυξης του κάθε φυτού.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τη χώρα μας και τους αγρότες, θέλουμε να τους στρέψουμε σε αυτό το είδος της καλλιέργειας. Με αυτό τον τρόπο οι καλλιεργητές στη Μαγνησία θα ενισχύσουν το εισόδημά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, μιλώντας για το εγχείρημα.
Όπως τόνισε, απαιτείται έρευνα, για να διαπιστωθεί που ευδοκιμεί το κάθε είδος βοτάνου. «Αφού δούμε που ενδείκνυται να φυτευτούν, θα γίνει ενημέρωση στους αγρότες, για να στραφούν στην καλλιέργεια συγκεκριμένων ειδών βοτάνων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας διαθέτει τα μισά από τα συνολικά είδη βοτάνων, που συναντώνται στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη έχει 12.000 είδη βοτάνων και στην Ελλάδα βρίσκονται τα 6.000. Πρόκειται για τη δεύτερη μορφή ανάπτυξης μετά τον τουρισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι η «τόνωση» της Όθρυος, της Μαγνησίας και της Ελλάδας γενικότερα.

Ο κ. Παυλίδης εδώ και 3,5χρόνια έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη δημιουργία βοτανικού κήπου στην Όθρυ. «Μπλέξαμε στη γραφειοκρατία, καθώς δεν ήξεραν, αν θα κατατάξουν τον κήπο στα θεματικά πάρκα». Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να κινηθούν εκ νέου οι διαδικασίες για τη δημιουργία του κήπου, ενώ τον χώρο όπου θα γίνει αυτός, έχει εξετάσει και Επιτροπή από τη Διεύθυνση Δασών. Σύμφωνα με τον Νόμο 4280/14, επιτρέπεται η αξιοποίηση δασικής έκτασης για τη δημιουργία βοτανικών. Στην Όθρυ ο βοτανικός κήπος θα αναπτυχθεί σε έκταση 48 στρεμμάτων και θα καλλιεργηθούν εκατοντάδες είδη. Ο κ. Παυλίδης θα περιφράξει την έκταση, θα γίνει διαμόρφωση του χώρου και θα παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στόχος του Κέντρου είναι και η δημιουργία τράπεζας σπόρων, ενώ θα γίνει καταγραφή των βοτάνων σε Όθρυ, Πήλιο και Όλυμπο. Ο κ. Παυλίδης απευθύνει κάλεσμα, σε όσους αγαπούν τη φύση, να γίνουν μέλη του Κέντρου, επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 6977594081.
Ερωτηθείς για τα θεραπευτικά φυτά και τα βότανα που κινδυνεύουν από καταπατητές και «ξένους», που έρχονται, για να τα «αρπάξουν», ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και στην Όθρυ. Μάλιστα ο ίδιος έχει δει τρακτέρ, που έφτασε το βράδυ στην Όθρυ, με πέντε άτομα, που το πρωί μάζεψαν βότανα και στη συνέχεια έφυγαν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το