Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Αρχίζει από σήμερα η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ

Τo πρώτο βήμα για την ένταξη της πΓΔΜ ως Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Ως τις 18:30 ώρα Ελλάδας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ζητήσει από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ την έκκριση του κειμένου του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Το κείμενο δεν αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών ρητά, ωστόσο η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας ήταν προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας ένταξής της στο ΝΑΤΟ, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Στο κείμενο καλούνται τα μέλη του ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν στον όρο «the accession of the Republic of North Macedonia».

Το κείμενο του Πρωτοκόλλου αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες από τους μόνιμους αντιπροσώπους, προκειμένου στη συνέχεια να πάει στα κοινοβούλια των κρατών προς έγκριση. Η διαδικασία της έγκρισης από τα κοινοβούλια των κρατών μελών δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Μόλις και το τελευταίο κράτος πει το «ΟΚ», θα πραγματοποιηθεί η τελική διαδικασία ένταξης. Αν υπάρξει βέτο (όχι πλέον από την Ελλάδα, αλλά από άλλη χώρα που τυχόν διαφωνεί, όπως η Βουλγαρία), τότε η γειτονική χώρα θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί καταλλήλως.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το