Ελλάδα

«Βόμβα» Βενιζέλου: Θα ψηφίσει αντίθετα με την Γεννηματά – «Ναι» στην προανακριτική της ΝΔ

«Βόμβα» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος θα ψηφίσει αντίθετα από την «γραμμή» της Φώφης Γεννηματά, υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΝΔ για προανακριτική κατά των κ.κ. Ξανθού, Κουρουμπλή και Πολάκη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον τρόπο διεξαγωγής της σημερινής ψηφοφορίας ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Στη σημερινή ψηφοφορία, με βάση τις μηνυτήριες αναφορές που είχαν υποβάλει πριν από ένα χρόνο οι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σύμφωνα με το σκεπτικό που παρουσίασαν σήμερα η κα Γεννηματά και οι κκ. Λοβέρδος και Παπαθεοδώρου, θα ψηφίσω κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση. Άκουσα προηγουμένως με προσοχή και συνεκτίμησα τις τοποθετήσεις των τριών εμπλεκομένων υπουργών».
Οπως εξήγησε ο Ευ. Βενιζέλος, «το ερώτημα που τίθεται σε ψηφοφορία δεν είναι η αποδοχή του σκεπτικού της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η κίνηση ή μη της διαδικασίας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στις 21 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε πρόταση με περιγραφή πράξεων και εξατομίκευση κατηγοριών, όπως επιβάλλει το άρθρο 154 παρ. 3 του Κανονισμού. Σήμερα υπάρχει και ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει με το δικό του πληρέστερο και ορθότερο σκεπτικό».

Σημείωσε δε πως «αυτή είναι άλλωστε η ορθή και σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θέση που υποστηρίζουμε με σθένος και πλήρη τεκμηρίωση στην Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης που συγκροτήθηκε μετά την πρόταση που υπέβαλαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Υποστηρίζουμε ότι η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση πλήρους διερεύνησης που προβλέπουν το άρθρο 86 Συντ. και τα άρθρα 155 επ. του Κανονισμού και δεν μπορεί να κλείσει τις εργασίες της άρον άρον αρκούμενη – σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – σε μια δήθεν νομική διερεύνηση της αρμοδιότητάς της, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, την πάγια νομολογία, την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική και ρητές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, όπως το άρθρο 263Β».
Υπενθύμισε μάλιστα ότι «στις 21 Φεβρουαρίου 2018 οι βουλευτές της ΔηΣυ ψήφισαν με δικό τους άκυρο ψηφοδέλτιο και οι βουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν ψήφο, επειδή μέσω της πρότασης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ μεθοδευόταν ο αποκλεισμός της έρευνας επί της ουσίας. Τώρα δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, αλλά πρόταση πλήρους διερεύνησης επί της ουσίας, την οποία οφείλουμε να υπερψηφίσουμε κατ´ αποτέλεσμα, με το ειδικότερο και ακριβέστερο σκεπτικό που ανέπτυξαν οι ομιλητές της ΔηΣυ.

Όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης».

Το άκυρο ψηφοδέλτιο που θα ρίξουν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της ΔΗ.ΣΥ. οι βουλευτές του καλούνται να ρίξουν ένα συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο και στις τρεις κάλπες της Βουλής που αποφασίζει αν θα συσταθεί προανακριτική για τους κ.κ. Ξανθό, Κουρουμπλή και Πολάκη.
Το ψηφοδέλτιο είναι ουσιαστικά άκυρο, ωστόσο αναγράφει την θέση του κόμματος.
«Ναι στη διερεύνηση ευθυνών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες καταγγελίες των βουλευτών» αναφέρει.
Στελέχη της ΔΗΣΥ διευκρινίζουν πάντως ότι επί της ουσίας λένε «ναι» μόνο στο αδίκημα που αφορά τους κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό και «όχι» για τον Π. Πολάκη καθώς η κατηγορία βασίζεται σε ανώνυμη καταγγελία.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το