Οικονομία

«Βόμβα» Κατσέλη: Λεφτά τέλος τη Δευτέρα, χωρίς ELA

katseli

Στο έλεος των αποφάσεων της ΕΚΤ το πρωί της Δευτέρας επιβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη η οποία παραδέχθηκε ότι αν δεν μας ενισχύσουν μέσω ELA με ρευστότητα, τα χρήματα τελειώνουν.

«Η ρευστότητα στα ΑΤΜ είναι πλήρως εξασφαλισμένη μέχρι το τέλος τραπεζικής αργίας – την Δευτέρα το βράδυ. Εάν δεν υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση από ELA και πρόσθετη χρηματοδότηση τότε βεβαίως θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Θα υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης τις επόμενες ημέρες» παραδέχθηκε ανοικτά.

Οπως είπε «οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα προσδιορίσουν πλαίσιο χρηματοδότησης τραπεζών τις επόμενες ημέρες». Η Λούκα Κατσέλη άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να μειωθεί το ύψος του ποσού των αναλήψεων. Οταν ρωτήθηκε αν μπορεί να πάει από 60 ευρώ ημερησίως στα 20 ευρώ, αρκέστηκε να πει ότι εξαρτάται από την συνολική ρευστότητα στο σύστημα.

Διέψευσε τα περί κουρέματος σε καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ

Με περάμβαση της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η κα Κατσέλη, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα των Financial Times Λούκα Κατσέλη περί σχεδίων στις τράπεζες για «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.

Υποστήριξε πως το εν λόγω δημοσίευμα είναι «τελείως ανυπόστατο» και «εκ του πονηρού». Σημείωσε πως οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι απολύτως εγγυημένες. Οπως είπε διέψευσε και στους FT που επικοινώνησαν μαζί της τις πληροφορίες αυτές και διαβεβαίωσε ότι«δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο που να επεξεργάζεται καμία τράπεζα».

Είπε ωστόσο ότι αυτές τις αποφάσεις τις παίρνει η ΕΚΤ και οι εποπτικές αρχές, και είναι κάτι που το αξιολογούν διαρκώς. Παραδέχθηκε πάντως πως οι τράπεζες, από τότε που βρίσκονται υπό την επίβλεψη του ESM επεξεργάζονται όλα τα σενάρια, ωστόσο το διαχώρισε με τα σενάρια περί κουρέματος καταθέσεων άνω των 8.000 ευρώ

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το