Τοπικά

«Βόμβα» για 69 εργαζόμενους στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βόλου – Τους ζητάνε επιστροφές μισθών από λάθη του …Λογιστήριου

Σοκ για 69 εργαζόμενους στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βόλου, οι οποίοι έλαβαν εξώδικα, για να επιστρέψουν χρήματα, που τους δόθηκαν…από λάθος του Λογιστηρίου. Οι εργαζόμενοι που θα κινηθούν δικαστικά, «κατηγορούνται» ότι λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό, χωρίς ωστόσο να έχουν αλλάξει μισθολογική κατάταξη, χωρίς να έχει μεταβληθεί η εργασιακή τους σχέση και χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι.

Τα λάθη στο σύστημα καταγράφονται από το 2013 μέχρι και το 2016, ενώ ο λογιστής έχει συνταξιοδοτηθεί, όπως άλλωστε και ορισμένοι από τους 69 ανθρώπους, που καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα. Οι εργαζόμενοι έλαβαν εξώδικα για τις επιστροφές χρημάτων από την πρόεδρο της Επιχείρησης Σοφία Χάλαρη και τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν, κυμαίνονται σε τρεις κατηγορίες. Μια μικρή μερίδα εργαζομένων πρέπει να επιστρέψει από 100 ώς 300 ευρ, και ακολουθούν κλίμακες από 1.100 ώς 1.500 ευρώ και από 1.500 ευρώ ώς 3.000 ευρώ. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα εξώδικα που επιδόθηκαν στους εργαζόμενους, θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα σε διάστημα τριών ημερών από την παραλαβή του εγγράφου. «Υπάρχουν λάθη στις προϋπηρεσίες, λάθη στους τίτλους σπουδών, λάθη στις μισθολογικές κατατάξεις, χωρίς εμείς να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί. Δεν είναι δικά μας λάθη και καλούμαστε να πληρώσουμε και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο μέσα σε τρεις ημέρες», τόνισε εργαζόμενη στη «Θ». Μάλιστα η Σοφία Χάλαρη… ενημερώνει πως εάν τα χρήματα δεν επιστραφούν εντός τριών ημερών, θα προχωρήσει σε όλες κατά τις Νόμο πρόσφορες ενέργειες για την αποκατάσταση της οικονομικής διαφοράς. Συνταξιούχος πρώην εργαζόμενη, με ακρωτηριασμό και στα δύο κάτω άκρα δήλωσε στη «Θ», πως δεν έχει πλέον να χάσει τίποτα και θα κινηθεί δικαστικά μαζί με τους πρώην συναδέλφους της. Η ίδια έλαβε για τέσσερα χρόνια ποσό 588 ευρώ, που καλείται με εξώδικο της Σοφίας Χάλαρη να τα επιστρέψει. «Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τίποτα, δεν φταίμε για τη διαχείρισή τους. Αυτά τα ποσά – και είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς – είναι κατανεμημένα ανά μήνα, ούτε καν τα αντιλαμβανόμασταν στη μισθοδοσία», είπε. Στα ποσά που πρέπει να επιστραφούν, περιλαμβάνονται και ασφαλιστικές εισφορές, που παρακρατήθηκαν. Εργαζόμενη που προσλήφθηκε ως υποχρεωτικής εκπαίδευσης, χωρίς να το γνωρίζει, εμφανίζεται στις καταστάσεις ως δευτεροβάθμιας.

«Στην πρόσληψή μας δεν έχει αλλάξει τίποτα, γιατί θα κινούμασταν δικαστικά και γι’ αυτό το θέμα, μιας και θα μας εμφάνιζαν ξαφνικά ως απατεώνες. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε, πως δημιούργησαν αυτό το χάος, που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς, ανέφερε εργαζόμενη. Τα λάθη ανακάλυψε το τμήμα οικονομικής διαχείρισης της ΚΕΠΚΑ και γνωστοποίησε πως στον κατάλογο εργαζομένων με τις αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές εκ παραδρομής περιλαμβάνεται η εισφορά προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ, που έχει ήδη παρακρατηθεί και αποδοθεί. Ο κατάλογος με τα λάθη διορθώθηκε, περάστηκαν τα καθαρά ποσά, τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως σε 69 εργαζόμενους. Η ΚΕΠΚΑ παραδέχεται πως έκανε λάθος σε εσφαλμένη κατάταξη προϋπηρεσίας μεγαλύτερη των επτά ετών για μερίδα εργαζομένων. Επίσης έκανε λάθη εσφαλμένης κατάταξης σε ανώτερη της προβλεπόμενης κατηγορίας βάσει υπαλληλικού κώδικα εκπαιδευτική βαθμίδα. Λανθασμένος υπολογισμός χρόνου προϋπηρεσίας, λάθη στα επιδόματα ευθύνης τα οποία δικαιούνται μόνο εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, λάθη στα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας. Τα λάθη διαπιστώθηκαν το 2016, όταν έγινε η κατάταξη των υπαλλήλων στο ενιαίο μισθολόγιο και η διοίκηση υποστηρίζει, πως εάν δεν επιστραφούν τα ποσά, θα έχει επιπτώσεις η ίδια, καθώς η υπόθεση θα παραγραφεί λόγω πενταετίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το