Ελλάδα

Βόμβα ΔΝΤ για νέα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ

Βόμβα πρόσθετων μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020 με μείωση του αφορολόγητου ορίου και των κύριων συντάξεων ρίχνει το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εμμένοντας στη θέση του ότι χωρίς νέα επώδυνα μέτρα δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που έχουν θέσει η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018. Μάλιστα ακολουθώντας σκληρή γραμμή απαιτεί τα επιπλέον μέτρα όχι μόνο να προσδιορισθούν από τώρα αλλά και να νομοθετηθούν.

Κυβερνητική πηγή που αποκάλυψε χθες τις αξιώσεις του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι η Αθήνα δεν θα μπει σε συζήτηση για καινούργια μέτρα για τη διετία 2019-2020, που θα νομοθετηθούν τώρα.

Παράλληλα, η ίδια πηγή επεσήμανε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει και το αίτημα «αυτά τα μέτρα, που εκ των πραγμάτων θα αγγίξουν κύριες συντάξεις και δραστική μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 5.000-6.000 ευρώ, να μην ψηφιστούν αλλά να ενταχθούν σε μια πολιτική συμφωνία αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό».

Η ίδια πηγή εκτιμούσε πως δεν μπορεί να κλείσει τίποτα εάν δεν κλείσουν όλα, εκτιμώντας πως είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση.

Διέβλεπε, παράλληλα, πολιτική συμφωνία, συνολικά και για δεύτερη αξιολόγηση και για χρέος και για πλεονάσματα, με τους θεσμούς πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί έκτακτο Eurogroup, μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, χωρίς να αποκλείει και ενδιάμεση επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

«Θεωρώ πως στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα ή όχι» έλεγε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριζε πως όλοι οι παίκτες, και το ΔΝΤ, αντιλαμβάνονται πως είναι βασικό σημείο για το ελληνικό πρόγραμμα να καταφέρει να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, όπως είναι ο στόχος.

Εκτίμηση
Ο ίδιος παράγοντας εκτιμούσε πως μετά την Κυριακή και το ιταλικό δημοψήφισμα σενάρια τού «να πάμε σε μια διαπραγμάτευση 6-7 μήνες «δεν παίζει».

Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνο η ευρωπαϊκή πλευρά, η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2-3 εβδομάδες.

Οπως παράλληλα τόνιζε, η εντολή από την Ευρωζώνη είναι ότι η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) πρέπει να έχει και τη σφραγίδα του ΔΝΤ, το οποίο όμως χρειάζεται το σύνολο των παρεμβάσεων (και για χρέος – πλεονάσματα) προκειμένου να κάνει την αξιολόγησή του.

Πάντως ο ίδιος εκτιμούσε πως το θέμα των δημοσιονομικών στόχων θα επανεξεταστεί εκ των πραγμάτων προς το τέλος του προγράμματος, που λήγει το 2018, ενώ παραδεχόταν πως επί του παρόντος δεν έχουμε πολλούς συμμάχους για να υποχωρήσουν τα πλεονάσματα κάτω του 3,5% μεσοπρόθεσμα.

Επισημαίνεται ότι οι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν πως δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και στη συνέχεια, πέραν του κενού που είχε προσδιοριστεί αρχικά στα 800 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει μείνει μια απόσταση της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ για το 2018. ?

«ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Για τα εργασιακά, ο ίδιος παράγοντας υπογράμμισε πως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η γραμμή μας είναι ότι δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε». Για να προσθέσει πως η Αθήνα είχε διαβεβαιώσεις και από τον κ. Μοσκοβισί και από τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το