Τοπικά

«Βόμβα» από τον ΕΦΚΑ για τα 102 θύματα της απάτης στο Ταμείο Εμπόρων

Μια ατελείωτη περιπέτεια, με τεράστια έξοδα και ταλαιπωρία, βιώνουν στον Βόλο τα θύματα της μεγάλης απάτης, των 4 εκ. ευρώ, στο Ταμείο Εμπόρων. Άνθρωποι των οποίων τα ένσημα κλάπηκαν από την απάτη του επιμελητή εισπράξεων και έδωσαν «μάχη» για να βγουν στη σύνταξη, πρέπει σήμερα για μια ακόμη φορά να αποδείξουν πως δεν είναι «ελέφαντες» μιας και το ταμείο τους ζητάει πίσω τα χρήματα για τα ένσημα που είχαν πληρώσει και ο ελεγκτής τους τα είχε υπεξαιρέσει. Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε εναντίον τους το Ταμείο ασκώντας προσφυγή στην απόφαση δικαίωσής τους και συνταξιούχοι έμποροι καλούνται να επιστρέψουν από 3.000 μέχρι 20.000 ευρώ, παρότι δικαστικώς σε ποινικό επίπεδο αποδείχθηκαν καταβεβλημένες οι εισφορές, ενώ οι ασφαλισμένοι δικαιώθηκαν από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του Ταμείου. Σήμερα ωστόσο οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν, εκτός των άλλων, την έλλειψη ελέγχου του ταμείου στους υπαλλήλους του και την παθογένεια ενός ολόκληρου συστήματος.

Από την πολύκροτη υπόθεση είχαν εξαπατηθεί 102 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα εισπράκτορα του Οργανισμού που εισέπραττε τις εισφορές τους για ένσημα αλλά στη συνέχεια τα ξεκολλούσε από τις καρτέλες τους.
Ο επιμελητής εισπράξεων καταδικάστηκε τελεσίδικα για την υπεξαίρεση, ωστόσο, σχεδόν 13 χρόνια μετά, οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται αφού το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ αξιώνει την καταβολή υπέρογκων ποσών, σύμφωνα με τον Σύλλογο, για εισφορές που δικαστικώς αποδείχθηκαν καταβεβλημένες.

Ο ΕΦΚΑ ως διάδοχος ασφαλιστικός φορέας, προχώρησε στον καταλογισμό οφειλών προς τους ασφαλισμένους και τα θύματα του εισπράκτορα με τις χαμηλές συντάξεις καλούνται να ξαναπληρώσουν τα ένσημά τους, ενώ επιβαρύνονται με δικαστικά για να ξαναβρούν το δίκιο τους.
Την περίοδο 1995-2005 υπάλληλος του ΟΑΕΕ -ΤΑΕ προέβη σε κακουργηματική υπεξαίρεση των χρημάτων των ασφαλισμένων, καθώς αποκολλούσε τις ουρές των ενσήμων από τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια μεταπωλώντας αυτά ή άλλες φορές εισέπραττε χρηματικά ποσά χωρίς να επικολλά ποτέ τα ένσημα. Οι κακουργηματικές πράξεις κρίθηκαν αμετάκλητα με την υπ’ αριθμ. 267/2011 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, το οποίο καταδίκασε τον υπάλληλο σε 21 ετών κάθειρξη.
Οι 102 ασφαλισμένοι των Ταμείων, οι οποίοι εξαπατήθηκαν, κατέβαλαν νομίμως τις ασφαλιστικές τους εισφορές στα Ταμεία και στα γκισέ των Ταμείων, τα οποία εξέδιδαν σχετικές βεβαιώσεις πληρωμής, θεωρούσαν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια και χορηγούσαν ασφαλιστικές ενημερότητες σε αυτούς. Με δικαστική απόφαση υπήρξε νομιμοποίηση των καταβολών των 102 ασφαλισμένων που εξαπατήθηκαν και την απαλλαγή τους από κάθε οφειλή, η οποία καταλογίστηκε πλήρως στον υπάλληλο.
Ο ΕΦΚΑ όμως ως διάδοχο ταμείο προχώρησε στον καταλογισμό των σχετικών ποσών, στους συνταξιούχους, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, καθώς καλούνται να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους στη δικαιοσύνη και να καταβάλλουν τα ποσά που ήδη έχουν πληρώσει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το