Τοπικά

«Βόλου κοινωνία»: Συμπεράσματα και αιτήματα από την ημερίδα για την καύση RDF

Η ημερίδα «καύση σκουπιδιών – διαχείριση απορριμμάτων» που διοργάνωσε η ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών «Βόλου κοινωνία» ήταν μια τολμηρή πρωτοβουλία για νεοσύστατη αυτοδιοικητική κίνηση. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

«Έγινε γόνιμη συζήτηση, κάποιες φορές με ένταση, ακούστηκαν πολλές απόψεις και σ’ αυτό συνέβαλαν οι εισηγήσεις του βασικού ομιλητή Φιλ. Κυρκίτσου, των εκπροσώπων της επιτροπής αγώνα πολιτών, της κίνησης «Βόλου κοινωνία», της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας και το μήνυμα του Ιατρικού Συλλόγου. Ακόμα οι τοποθετήσεις των πολιτών πλούτισαν το περιεχόμενο της ημερίδας. Οι απουσίες κάποιων θεσμικών παραγόντων, περιφέρειας, Δήμου, ΤΕΕ και αυτοδιοικητικών παρατάξεων (με εξαίρεση την παράταξη Δρόμοι Συνεργασίας και Ανατροπής) «μιλάνε» από μόνες τους και δεν χρειάζονται σχόλια.
Κοινά αποδεκτή θέση ήταν η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης (ΕΣΔΑ) που προβλέπει ολοκληρωμένη ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή για αύξηση του ποσοστού ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, επανάχρηση και κομποστοποίηση, μικρές αποκεντρωμένες μονάδες στα πράσινα σημεία (δημόσια ή δημοτικά) και έλεγχο της κοινωνίας. Ακόμα καταλογίσθηκαν ευθύνες σ’ όλους όσοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους με συνέπεια και σταθερότητα (περιφερειακό συμβούλιο), σ’ αυτούς που έδωσαν τις εγκρίσεις (προηγούμενη και τωρινή κυβέρνηση), σε ελεγκτικούς μηχανισμούς που παρακολουθούν… από μακριά και σ’ αυτούς που είχαν την έμπνευση ότι μας χρειάζεται εργοστάσιο παραγωγής SRF (Δήμος). Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή η καύση σκουπιδιών σε εργοστάσιο μέσα στον οικιστικό ιστό και σε λάθος θέση με αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται σε υπέρμετρο βαθμό σήμερα. Λύση μπορεί να αποτελέσει το αέριο, με το οποίο μπορεί να συνδεθεί άμεσα η ΑΓΕΤ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις μπορούν να συζητηθούν. Κανείς δεν θέλει να κλείσει η ΑΓΕΤ, η οποία είναι δεμένη με την παραγωγική ζωή της περιοχής, αλλά και η ηγεσία του εργοστασίου οφείλει να σεβαστεί το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των Βολιωτών. Η άποψη για καύση μικρού ποσοστού RDF από τα υπολείμματα της ορθολογικής διαχείρισης δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των φορέων γιατί η γεωγραφική θέση του Βόλου δεν επιτρέπει καμία επιπλέον ρύπανση.
Η ημερίδα κατέληξε με τα εξής συμπεράσματα – αιτήματα:
Ανάκληση αποφάσεων για καύση RDF και εργοστασίου παραγωγής SRF.
Συνεχής έλεγχος σ’ όλες τις βιομηχανίες, επιβολή ποινών σε όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία.
Λειτουργία δικτύου μετρητών ρύπανσης με ευθύνη του Πανεπιστημίου.
Λειτουργία επιτροπής κοινωνικού ελέγχου (πρόταση που έγινε πριν έναν χρόνο).
Λειτουργία της ΑΓΕΤ με αέριο και ανάληψη πρωτοβουλιών γι’ αυτόν τον σκοπό.
Άμεση εφαρμογή του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού με ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Τώρα είναι η ώρα των πολιτών και η αρχή έγινε με το συλλαλητήριο. Η δραστηριοποίηση πολλών κοινωνικών φορέων και η μαζική κινητοποίηση των πολιτών φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Οι πρόσφατες σπασμωδικές κινήσεις του Δήμου Βόλου άλλωστε επιβεβαιώνουν αυτή τη λογική».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το