Τοπικά

Βόλος: Ξεπερνά το 20% η μείωση της κατανάλωσης στη λαϊκή αγορά

Η ώρα είναι 10.30 το πρωί και πολλοί πάγκοι στη λαϊκή αγορά της Τετάρτης, επί της οδού Δημάρχου Γεωργιάδου, είναι γεμάτοι με οπωροκηπευτικά, φρούτα και άλλα είδη. Οι καταναλωτές που διασχίζουν τη λαϊκή αγορά κρατούν λίγες σακούλες, ενώ και τα καρότσια που βάζουν μέσα στα ψώνια, δεν είναι φορτωμένα μέχρι πάνω, αλλά καλύπτουν ένα μικρό μέρος της επιφάνειας.
Ενδεικτικό της υποτονικής αγοραστικής κίνησης που δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι πολλοί φεύγουν για διακοπές, πάνε στα χωριά τους για να γυρίσουν τον Σεπτέμβριο, αλλά και ότι ο κόσμος χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα, τα φέρνει όλο και πιο δύσκολα βόλτα.

Τα πράγματα χειροτερεύουν συνεχώς και οι εποχές που οι καταναλωτές διέθεταν κάθε εβδομάδα 30 και 50 ευρώ στη λαϊκή αγορά αγοράζοντας για τους ίδιους, αλλά και για τα παιδιά τους, πλέον αυτές οι ημέρες πέρασαν ανεπιστρεπτί. Το σύνηθες ποσό που δίνουν την εβδομάδα οι καταναλωτές, κυμαίνεται πλέον μεταξύ 10-20 ευρώ, ενώ κάποιοι κινούνται και κάτω των δέκα ευρώ.
Οι παραγωγοί ανησυχούν, προβληματίζονται με τη μεγάλη πτώση της κατανάλωσης και έχουν να αντιμετωπίσουν και τη διατήρηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων σε υψηλά επίπεδα.
Στο ερώτημα δε για ποιο λόγο δεν αποχωρούν από τη λαϊκή αγορά οι παραγωγοί η απάντηση είναι πως δεν έχουν άλλη επιλογή.

Ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Βόλου κ. Απόστολος Τσακανίκας τόνισε πως «κάθε χρόνο το καλοκαίρι η κατανάλωση μειώνεται, επειδή ο κόσμος πάει διακοπές, αλλά φέτος η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Εκτιμάμε πως από πέρυσι η μείωση ξεπερνά το 20%. Τα πράγματα είναι πιο άσχημα, δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη. Για δεύτερη εβδομάδα η κίνηση είναι πεσμένη. Είναι 10.30 το πρωί που για το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, είναι και σχετικά αργά, και οι πάγκοι είναι γεμάτοι με διάφορα είδη. Ο κόσμος δίνει την εβδομάδα πλέον 10-15 ευρώ από τα 50 ευρώ που έδινε παλιότερα».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «για τους παραγωγούς το κόστος παραγωγής παραμένει μεγάλο, με τον υψηλό ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, όπως σπόρια, λιπάσματα και άλλες πρώτες ύλες. Δεν αλλάζει τίποτα. Με αυτές τις συνθήκες οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν τα δεκάδες είδη για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ήδη αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν να το κάνουν σε λίγες ημέρες φυτεύοντας στους κήπους τους μαρούλια, σπανάκια, άνηθο, κρεμμύδια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, παντζάρια, σέλινα. Και οι παραγωγοί δεν έχουν χρήματα για να τα βάλουν. Παλιότερα οι επαγγελματίες έκαναν και πιστώσεις. Τώρα αυτό δεν γίνεται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το