Τοπικά

Βόλος: Βραχνάς οι δευτερογενείς διακομιδές για το ΕΚΑΒ – Οι διασώστες ζητούν να τις αναλάβει το Νοσοκομείο 

Την ανάγκη να προχωρήσει το Νοσοκομείο στην πρόσληψη έξι ατόμων για πλήρωμα ασθενοφόρου, ώστε να πραγματοποιεί με δικό του ασθενοφόρο τις μετακινήσεις των ασθενών από το Νοσοκομείο στα σπίτια τους είτε πρόκειται για εξιτήρια είτε για επανεξετάσεις, τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Βόλου, κ. Παναγιώτης Δαριώτης.
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ αναφέρουν πως αυτές οι διακομιδές είναι δευτερογενείς και θα μπορούσε να τις κάνει το Νοσοκομείο απεγκλωβίζοντας το ΕΚΑΒ από μια υποχρέωση που δεν είναι και στις αρμοδιότητες των διασωστών. Οι δευτερογενείς διακομιδές αποτελούν ένα 20% των διακομιδών που κάνουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Εδώ και μερικά χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να αναλαμβάνουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με τους διασώστες τους να μεταφέρουν αυτούς που πήγαν για επανεξέταση στο Νοσοκομείο ή θέλουν να λάβουν εξιτήρια, να τους πηγαίνουν στο σπίτι, μια κατάσταση που δεν είναι εύκολο να συνεχιστεί, καθώς οι διασώστες είναι λίγοι, και το σημαντικότερο, έχουν εκπαιδευτεί σε σχολή για τα επείγοντα περιστατικά και όχι για να μεταφέρουν τους ασθενείς από το Νοσοκομείο στις οικίες τους.

Για το θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, κ. Παναγιώτης, Δαριώτης που τόνισε χαρακτηριστικά πως «εμείς είμαστε για την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα. Έχουμε ολοκληρώσει τις σπουδές στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ και πρέπει να υπηρετούμε τις επείγουσες καταστάσεις. Εδώ και μερικά χρόνια, που ήρθαν οι οδηγοί ασθενοφόρων από το Νοσοκομείο στο ΕΚΑΒ, έχουμε αναλάβει τη μεταφορά των ατόμων για επανεξετάσεις στο Νοσοκομείο και ειδικότερα στην Ορθοπεδική Κλινική, καθώς και τα εξιτήρια. Όμως ο κάθε διοικητής Νοσοκομείου μπορεί να κάνει χρήση ενός νόμου που δεν καταργήθηκε, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να ζητήσει προσλήψεις για πληρώματα ασθενοφόρων για να εξυπηρετεί τα δικά του προαναφερθέντα περιστατικά.

Μπορεί δηλαδή το Νοσοκομείο να γυρίσει ξανά στο παλιό καθεστώς, με ένα ασθενοφόρο που θα του παραχωρηθεί από το ΕΚΑΒ και να προσλάβει και έξι άτομα, για να βγαίνουν οι βάρδιες με τις επιστροφές των ασθενών. Έτσι δεν θα περιμένουν και οι ασθενείς αρκετές ώρες στο Νοσοκομείο για να πάμε να τους πάρουμε εμείς, καθώς μπορεί ένα ασθενοφόρο να χρειαστεί να μεταφέρει ασθενή σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και να κάνει κάποιες ώρες για να επιστρέψει. Άλλωστε, δεν λείπουν οι περιπτώσεις που ασθενείς περιμένουν από τις 3.30 το μεσημέρι που θα λάβουν το εξιτήριο μέχρι και τις 10.30 το βράδυ για να επιστρέψουν με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο σπίτι τους.
Εν ολίγοις, οι διασώστες θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές και να τις αναλάβουν τα Νοσοκομεία».
Ο κ. Δαριώτης επισήμανε πως «εμείς θέσαμε το θέμα στον νέο διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτη, ο οποίος το είδε θετικά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το