Τοπικά

Βόλος: Τρία περιστατικά σεξιστικής έμφυλης βίας κατέγραψε το Παρατηρητήριο Ιούλιο και Αύγουστο

Τρία περιστατικά σεξιστικής έμφυλης βίας κατέγραψε το Παρατηρητήριο Χάρτης καταγραφής σεξιστικής/έμφυλης βίας μέσα στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο κέντρο του Βόλου. Το πρώτο περιστατικό αφορούσε σε σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας αγνώστου ηλικίας από άνδρα 50-60 ετών πάνω σε κόκκινο ποδήλατο ο οποίος αυνανιζόταν ενώ την παρενόχλησε και λεκτικά. To περιστατικό έγινε γύρω στις 10 το βράδυ της 13ης Ιουλίου, στη διασταύρωση των οδών Βασσάνη και Μικρασιατών. Αυτή απομακρύνθηκε και κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην διασταύρωση των οδών Παύλου Μελά και Ερμού στα τέλη του Ιουλίου. Πρόκειται για σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας από άντρα αγνώστου ηλικίας που αυνανιζόταν πάνω σε μαυρόασπρο ποδήλατο. Η γυναίκα άρχισε να του φωνάζει με αποτέλεσμα ο θύτης να απομακρυνθεί λέγοντας ότι και καλά του σχίστηκε το παντελόνι. Δυο κοπέλες που άκουσαν τις φωνές προσέγγισαν την γυναίκα και της είπαν ότι είχε κάνει ακριβώς το ίδιο και σε αυτές λίγη ώρα πριν. Αν και το περιστατικό καταγγέλθηκε στην αστυνομία είναι άγνωστο αν έγινε σύλληψη και αν ο δράστης είναι ο ίδιος με αυτόν στο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης στην Βασσάνη και Μικρασιατών. Το τρίτο περιστατικό σημειώθηκε επί της οδού 28ης Οκτωβρίου στις 29/8/2020 και αφορούσε σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας αγνώστου ηλικίας από άνδρα γύρω στα 40, μετρίου αναστήματος ο οποίος αφού ακολούθησε το θύμα την έπιασε από την μέση και τους γοφούς. Η κοπέλα έβαλε αμέσως τις φωνές ενώ έπεσε στο έδαφος και ο θύτης τράπηκε σε φυγή. Το περιστατικό έγινε κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βόλου. Για το περιστατικό δεν έγινε καταγγελία.

Να σημειωθεί οτι σύμφωνα με στοιχεία ερευνών η έμφυλη και σεξιστική βία την περίοδο της καραντίνας του κορωνοϊού αυξήθηκε, ενώ τα περιστατικά που εμφανίζονται να έχουν λάβει χώρα στον Βόλο είναι πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα.

«Η έμφυλη βία δεν είναι κάτι που ασκείται από “τέρατα”, είναι ένα γενικευμένο, παγκόσμιο φαινόμενο και οι δράστες είναι καθημερινοί άντρες. Η δράση τους αυτή οφείλεται σε κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις που καλλιεργούνται και θέλουν τον άνδρα ισχυρό και κυρίαρχο απέναντι στη γυναίκα, όπως επίσης και στην συγκατάβαση με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία τη σεξιστική βία. Το ζητούμενο είναι αυτά τα στερεότυπα να καταπολεμούνται και να αίρονται μέσα από την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση όλων αλλά και μέσα από την προβολή και όχι απόκρυψη των περιστατικών έμφυλης βίας. Η εκδικητικότητα δε θα βοηθήσει ούτε τα τωρινά, ούτε τα μελλοντικά θύματα, ούτε θα μας βάλει σε μια πορεία ουσιαστικής αντιμετώπισης της έμφυλης βίας», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το