Τοπικά

Βόλος:Σταθερές τιμές με πτωτική τάση στα σχολικά είδη

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινούν και οι προετοιμασίες των μαθητών σχετικά με την προμήθεια των σχολικών ειδών τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, απαραίτητων για μαθητές όλων των ηλικιών.
Όσον αφορά στις τιμές των σχολικών ειδών που υπάρχουν στην αγορά, όπως εξηγεί ο βιβλιοπώλης του Βόλου και εκδότης κ. Χρήστος Αγιώτης, διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν, την ποιότητα, και το βιβλιοπωλείο που θα τα προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι.
Όπως επισημαίνει οι τιμές στα σχολικά είδη εξακολουθούν να είναι σταθερές με μια τάση μάλιστα προς τα κάτω, ενώ οι καταναλωτές δεν θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στην αγορά προϊόντων, καθώς δεν θα βρουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με την προηγουμένη χρονιά. Σχετικά με την επάρκεια των σχολικών ειδών, αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και σχετίζεται με την εποχή, την ζήτηση και την επιλογή των προμηθευτών.
«Σε όλα τα βιβλιοπωλεία υπάρχει επάρκεια σχολικών ειδών και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς, καθώς όλα τα είδη που προμηθεύονται προέρχονται από τα ντόπια εργοστάσια σε αντίθεση με μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ που προμηθεύονται προϊόντα από το εξωτερικό» τονίζει ο κ. Αγιώτης.
Επιπρόσθετα συμπληρώνει πως το τελευταίο διάστημα έχει εισαχθεί το «Καλάθι του Μαθητή» που έχει ως στόχο την ελάφρυνση του οικονομικού βάρους για τις οικογένειες που πρόκειται να προμηθευτούν σχολικά είδη και αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την μείωση τους κόστους των σχολικών ειδών. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «είναι η δεύτερη χρονιά που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Εμπορίου και Ανάπτυξης, μια κίνηση βέβαια που δεν εξυπηρετεί την τοπική αγορά, αλλά τις μεγάλες επιφάνειες
δεδομένου ότι απευθύνεται σε προδιαγραφές που πληρούν οι επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες είναι πολύπλοκες και έτσι οι μικρές επιχειρήσεις το αποφεύγουν». Αυτό σημαίνει πως οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν πιο ελκυστικές τιμές, δημιουργώντας προκλήσεις για τις μικρότερες που δεν έχουν την ίδια διαπραγματευτική δύναμη με τους προμηθευτές.
«Το Υπουργείο μιλά αόριστα για ποσότητες επάρκειας και τιμής. Δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ όσο αφορά την ποσότητα αυτή και δεν δίνεται η χαμηλότερη τιμή» . Επίσης, ανέφερε πως «κανένας δεν έχει φροντίσει για τις τιμές επάρκειας ούτε έχει προσδιορίσει ακριβώς ποιες είναι αυτές οι τιμές, δεν υπάρχει παρατηρητήριο στην αγορά και με αυτό τον τρόπο είναι δυσανάλογα για τους καταναλωτές, όταν θέλουν να τα αγοράσουν». Κλείνοντας δήλωσε «πως κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, όλοι ψωνίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και κάθε οικογένεια επιλέγει τον τρόπο που θα ψωνίσει, αλλά σίγουρα όλοι οι γονείς φροντίζουν πάντα να ψωνίζουν όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται το παιδί τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το