Τοπικά

Βόλος: Στα ύψη οι τιμές ενοικίων για επαγγελματικές στέγες – Αύξηση 23,80% στα διαμερίσματα

Σε «παράκρουση» βρίσκονται οι ενοικιαστές με τις τιμές στις μισθώσεις να έχουν πάρει την ανιούσα, προκαλώντας ισχυρή πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Συχνό είναι το φαινόμενο πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ζητούν αύξηση λίγο πριν λήξει το συμβόλαιο προκειμένου να ανανεώσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Ο ιός που «χτύπησε» την Ερμού με τα ενοίκια των 3000 έως 5000 ευρώ διαπέρασε και τους δρόμους εκτός κέντρου με τα ενοίκια σε καταστήματα και επαγγελματικούς χώρους να παίρνουν την ανηφόρα.
Αυτό λοιπόν που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι λίγο πριν λήξει η σύμβαση να ενημερώνεται ο ενοικιαστής πως για να ανανεωθεί η μίσθωση θα πρέπει να δεχθεί μια αύξηση ακόμη και 35% – 40% σε σχέση με την αρχική μίσθωση προ 3 – 4 ετών.
Είναι αντιληπτό πως στις περισσότερες περιπτώσεις η αύξηση είναι τεράστια με αποτέλεσμα να οδηγήσει τον εκμισθωτή είτε να αναζητήσει νέο ακίνητο προς μίσθωση είτε να δεχθεί την παραπάνω αύξηση χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μηνιαίες υποχρεώσεις του.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον spitogatos.gr, αύξηση 23,80% παρουσιάζουν οι τιμές των ενοικίων στα διαμερίσματα στον Νομό Μαγνησίας το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το τετραγωνικό νοικιάζεται κατά μέσο όρο 6,40 ευρώ όταν το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν στα 5,17 ευρώ.
Το πιο δημοφιλές κριτήριο στην αναζήτηση κατοικίας με διαφορά αποτελεί ο όροφος και συγκεκριμένα η αναζήτηση ακινήτων που βρίσκονται στον 1ο όροφο και πάνω. Μετά ακολουθεί η ύπαρξη γκαράζ, αλλά και το αν το ακίνητο είναι νεόδμητο.
Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι υποψήφιοι ενοικιαστές, σύμφωνα με τα στατιστικά του spitogatos.gr είναι το ασανσέρ, η θέα που παρέχει το ακίνητο, η ύπαρξη μπαλκονιών και κήπου.

Σε σχέση με το πιο περιζήτητο μέγεθος ακινήτου, ο μέσος όρος του εμβαδού κατοικίας που αναζητείται είναι τα 95 τ.μ. ενώ η διάμεσος του εμβαδού που αναζητούν οι υποψήφιοι είναι 85 τ.μ.
Μετά από την πτώση που παρατηρήθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019 της τάξης του -8,3% στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση και -2,2% για ακίνητα προς πώληση, το 2021 η ζήτηση για ακίνητα προς πώληση σε όλη την επικράτεια εκτοξεύθηκε κατά 61%, ενώ η ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση αυξήθηκε κατά 30,5%.
Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021, η μέση τιμή για τα σπίτια ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 2.703€ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 510€ ανά τετραγωνικό. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στον Έβρο με +13,6%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στις Σποράδες με -10,2%. Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 2,75€/τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 29,4€/τ.μ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το