Τοπικά

Βόλος: Σε 15 ημέρες θα είναι γνωστά τα σημεία διάθεσης των σκευασμάτων καρκίνου και σκλήρυνσης κατά πλάκας

Προθεσμία 15 ημερών έχουν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας για να δηλώσουν εάν δεν επιθυμούν να μετέχουν στο πρόγραμμα για τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Θα χορηγούν από τα φαρμακεία τους σκευάσματα για τον καρκίνο και τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Πρόκειται για φάρμακα που δεν χρειάζονται ψυγείο, είτε διατίθενται σε χάπια.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών κ. Κώστας Ματσιόλης η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από ιδιωτικά φαρμακεία, θα είναι διάρκειας ενός χρόνου και οι φαρμακοποιοί συμφώνησαν να μη λαμβάνουν την επιστημονική αμοιβή.
Οι ίδιοι θα λαμβάνουν τη συνταγή, θα γίνεται η παραγγελία του φαρμάκου και ο ΕΟΠΠΥ θα πληρώνει κατευθείαν την εταιρεία που θα το αποστέλλει.
«Αυτό θα συμβεί για να σταματήσει η ουρά στο φαρμακείο που στεγάζεται στο πρώην ΙΚΑ και για να έχουν όλοι πρόσβαση στο φάρμακο και να μην ταλαιπωρούνται», είπε.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται ογκολογικά φάρμακα και φάρμακα για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, για τα οποία δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.). Συνολικά πρόκειται για 36 σκευάσματα που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς του ΕΟΦ.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος για την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των βαρέως πασχόντων ασθενών, υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση για τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.
Βέβαια όσοι φαρμακοποιοί δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα πρέπει να το δηλώσουν. Έτσι εντός 15 ημερών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εξαίρεσης στους οικείους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, όπως είπε ο κ. Ματσιόλης, γεγονός που ενδεχομένως σημαίνει πως θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ακόμη μέχρι να ξεκινήσει η διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει τη λήψη φαρμάκων μέσω ιδιωτικών φαρμακείων θα πρέπει να ενεργοποιήσει, με χρήση των κωδικών ταυτοποίησης taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ, την «Εφαρμογή διάθεσης φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ)».

Στην περίπτωση αυτή, αποκλείεται η δυνατότητα εκτέλεσης της συγκεκριμένης συνταγής σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή άλλο ιδιωτικό φαρμακείο. Η επιλογή του ιδιωτικού φαρμακείου θα αφορά κάθε συνταγή χωριστά. Για βοήθεια του ασφαλισμένου θα υπάρχει δυνατότητα συνδυαστικής αναζήτησης του φαρμακείου με στοιχεία όπως όνομα φαρμακείου, περιοχή, πόλη, τηλέφωνο, κ.λπ. Στην εφαρμογή θα υπάρχει λίστα με όλα τα φαρμακεία μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον οποίο θα υπογραφεί συλλογική σύμβαση για το αντικείμενο αυτό, πλην των φαρμακοποιών που θα ζητήσουν, εντός συγκεκριμένου χρόνου, την εξαίρεσή τους.
Οι φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ που υπηρετούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του –

Φαρμακαποθήκες που συστήνονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΟΠΥΥ, θα διενεργούν προέλεγχο της συνταγής μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Ο προέλεγχος, με τη χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής, θα περιλαμβάνει έλεγχο κανονικότητας της συνταγής ως προς τα στοιχεία του ασφαλιστικού φορέα, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα υψηλού κόστους σε συνάρτηση με την πάθηση του ασφαλισμένου με αναφορά στο ιστορικό λήψης και τη συχνότητα χορήγησης προηγούμενης συνταγής.
Σε κάθε περίπτωση, θα ενημερώνεται ο ασθενής για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος και σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος θα γίνεται ενημέρωση μέσω του συστήματος στον δικαιούχο περίθαλψης με συνοπτική αιτιολογία. Σε περίπτωση έγκρισης του αιτήματος, θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά η φαρμακευτική εταιρεία για την αποστολή των φαρμάκων στο επιλεγμένο από τον δικαιούχο περίθαλψης, ιδιωτικό φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το