Τοπικά

Βόλος: Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα για κλιματιστικά λόγω καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται και ο καύσωνας που δεν λέει να υποχωρήσει, έχουν αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις κλιματιστικών μηχανημάτων, αναγκάζοντας ακόμα και τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα να προβούν σε αγορά τους, προκειμένου να μπορέσουν να προφυλαχτούν από τη ζέστη και να κάνουν πιο βιώσιμη την καθημερινότητά τους. Χθες η μέγιστη θερμοκρασία στον Βόλο καταγράφηκε στις 14:36 και άγγιξε τους 43,9 βαθμούς Κελσίου καθιστώντας αδύνατη την παραμονή σε κλειστό χώρο χωρίς aircondition.

Ο ψυκτικός κ. Βασίλειος Φώτου, ιδιοκτήτης της τεχνικής εμπορικής εταιρείας RENEWAL, η οποία δραστηριοποιείται στην υλοποίηση σύνθετων και εξειδικευμένων τεχνικών έργων κλιματισμού έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις. «Λόγω του καύσωνα η δουλειά έχει αυξηθεί πάρα πολύ και συνεχίζεται ακόμα. Έχουμε νέες εγκαταστάσεις κλιματιστικών μονάδων συνεχώς αλλά και επισκευές που γίνονται λόγω παλαιότητας και αντικαθιστούνται τα κλιματιστικά» δήλωσε και υπογράμμισε πως όσο για τις νέες εγκαταστάσεις, από αυτές οι περισσότερες είναι αντικαταστάσεις παλιών μονάδων. Σημείωσε ακόμη ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν πλέον κλιματιστικό σε περισσότερα από ένα δωμάτια.
Μεγάλη αύξηση στην πώληση κλιματιστικών μονάδων παρατηρεί και ο κ. Αχιλλέας Καβούρας, ιδιοκτήτης της ΑΕΝΑΟΣ ΑΕ ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΤΕΕ, τεχνικής εταιρείας εμπορίας υδραυλικών ειδών και κλιματιστικών, κυρίως λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών. «Όσο και δύσκολα να είναι κάποιος οικονομικά, προσπαθεί να βρει μια διέξοδο σε κάποιας μορφής δροσιά».

Φυσικά πολλά είναι και τα τηλέφωνα από ιδιοκτήτες κλιματιστικών που θέλουν να προχωρήσουν στην επισκευή τους καθώς δεν λειτουργούν όπως θα ήθελαν και επιθυμούν να αποδώσουν καλύτερα, ωστόσο είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν όλοι λόγω του μεγάλου φόρτου εργασιών για νέες εγκαταστάσεις. «Δυστυχώς υπάρχει η φιλοσοφία να κάνουμε κάποια πράγματα την τελευταία στιγμή. Υπάρχουν αρκετοί που ήθελαν να κάνουν συντήρηση του κλιματιστικού τους, όταν ξεκίνησε ο καύσωνας, ενώ υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να κάνουν συντήρηση σε κλιματιστικά στις εξοχικές τους κατοικίες» σημείωσε ο κ. Καβούρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Φώτου ένα κλιματιστικό μπορεί να μην αποδίδει γιατί είναι στα όριά του. «Πριν το τοποθετήσει κάποιος πρέπει να είναι σωστή η μελέτη του χώρου. Συνήθως όμως λόγω κόστους πολλοί επιλέγουν κλιματιστικά με μικρότερη απόδοση από αυτή που θα έπρεπε» ανέφερε. Έτσι λόγω οικονομικών λόγων ιδιοκτήτες σπιτιών αντί να επιλέξουν κλιματιστικό 18 ΒΤU που προβλέπεται βάσει του χώρου που πρέπει να καλύψει, επιλέγουν έναν των 12 BTU, το οποίο όμως σε συνθήκες καύσωνα όπως αυτές τις ημέρες δεν μπορεί να αποδώσει και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ενός νοικοκυριού. Μάλιστα τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να επιλέγει εξειδικευμένα καταστήματα για την επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού.
«Πρέπει να βλέπουμε τι ανάγκες έχει το κάθε σπίτι. Από τη μόνωση που έχει έως τον προσανατολισμό του σπιτιού. Με ένα σωστό κλιματιστικό κάποιος θα διαθέσει περισσότερα για την αγορά του, αλλά θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καθώς και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας» δήλωσε ο κ. Φώτου.

Ωστόσο, και ένα καλό κλιματιστικό ενδέχεται να μην αποδίδει όπως προβλέπεται λόγω κακής συντήρησης. «Η συντήρηση πρέπει να γίνεται την άνοιξη. Μέσα στον καύσωνα δεν μπορείς να κάνεις σωστή συντήρηση καθώς το κλιματιστικό είναι στα όριά του» ανέφερε. Όσο για την ενεργειακή απόδοση των κλιματιστικών ο κ. Φώτου σημείωσε ότι έχει σημασία όπως αυτή που δηλώνει ο κατασκευαστής να είναι πιστοποιημένη. «Πολλοί κατασκευαστές δηλώνουν ότι είναι Α+++ αλλά αυτό δεν είναι πιστοποιημένο» δήλωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Καβούρας σημείωσε ότι οι νέες εγκαταστάσεις αφορούν μηχανήματα παλαιότερης τεχνολογίας που έπαψαν να λειτουργούν είτε νέες τοποθετήσεις σε χώρους που δεν διέθεταν κλιματιστικό. «Ακόμα και άνθρωποι που είχαν σαν φιλοσοφία ζωής να περιορίσουν τη χρήση του κλιματιστικού, λόγω της παρατεταμένης διάρκειας του καύσωνα, αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το