Τοπικά

Βόλος: Ποινική διαμεσολάβηση στην υπόθεση πατέρα και γιού που αλληλομηνύθηκαν

Με τη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης πήρε τον δρόμο της χθες η υπόθεση, που είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία και αφορούσε πατέρα και γιο που αλληλομηνύθηκαν, καθώς ο πρώτος φέρεται πως είχε απειλήσει με καραμπίνα τον δεύτερο, που τον είχε αφοπλίσει…

Χθες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου συζητήθηκε από αναβολή η υπόθεση και τόσο ο 70χρονος πατέρας όσο και 46χρονος γιός κατέθεσαν αμοιβαίες δηλώσεις. Ο μεν 70χρονος συνταξιούχος φέρεται να δήλωσε πως δεν θα προκαλέσει άλλη φορά επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας και θα απομακρυνθεί από την οικογενειακή οικία για εύλογο χρονικό διάστημα. Ο δε 46χρονος φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα απειλήσει ξανά τον πατέρα του. Όπως ανέφερε σχετικά ο συνήγορος υπεράσπισης, δικηγόρος Βόλου Κ. Πίσπας, τέθηκε σε εφαρμογή ο θεσμός της ποινικής διαμεσολάβησης, που προβλέπεται από τον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας (Ν. 3500/2006). Μάλιστα ο κ. Πίσπας εξήρε την ανθρώπινη στάση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών πάνω στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου, στα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας ο αρμόδιος για την άσκηση ποινικής δίωξης εισαγγελέας διερευνά τη δυνατότητα διαμεσολάβησης. Προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας είναι η υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης εκ μέρους του προσώπου, στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, ότι είναι πρόθυμο σωρευτικά:
α) να υποσχεθεί ότι δεν θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας (λόγος τιμής) και ότι σε περίπτωση συνοίκησης, δέχεται να μείνει εκτός οικογενειακής κατοικίας για εύλογο χρονικό διάστημα, εάν το προτείνει το θύμα. Για την υπόσχεση αυτή συντάσσεται έκθεση κατά τα άρθρα 148 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
β) να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε δημόσιο φορέα, με όποιον τρόπο και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται τούτο αναγκαίο από αρμόδιους θεραπευτές. Ο υπεύθυνος του προγράμματος πιστοποιεί την ολοκλήρωση της παρακολούθησής του. Το σχετικό πιστοποιητικό επισυνάπτεται στον φάκελο της δικογραφίας. Αναφέρονται δε σε αυτό, αναλυτικά το αντικείμενο του συμβουλευτικού-θεραπευτικού προγράμματος και ο αριθμός των συνεδριών που παρακολούθησε ο ενδιαφερόμενος.
γ) να άρει ή να αποκαταστήσει, εφόσον είναι δυνατόν, αμέσως τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την πράξη και να καταβάλλει εύλογη χρηματική ικανοποίηση στον παθόντα.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αποφάσισε χθες την αναβολή επ’ αόριστον της συζήτησης της υπόθεσης, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική διάταξη της Εισαγγελίας.

Ο 70χρονος κατηγορείται ότι απείλησε τον γιό του, ωστόσο ο τελευταίος τον αφόπλισε και φέρεται να τον χτύπησε πάνω στην προσπάθεια, στο πρόσωπο. Ο 70χρονος δεν σταμάτησε όμως εκεί. Βγήκε από το σπίτι και κατευθύνθηκε σε μια αποθήκη, όπου φέρεται να βρήκε ένα κλαδευτήρι… Ο γιός του ωστόσο φαίνεται πως είχε καταλάβει τι ήθελε να κάνει ο πατέρας του και τον κλείδωσε στην αποθήκη… Μάλιστα φέρεται να ενημέρωσε την Αστυνομία, άνδρες της οποίας έσπευσαν στο σπίτι και συνέλαβαν τον 70χρονο, με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής και της παράβασης του νόμου περί όπλων. Συνέλαβαν ωστόσο και τον 46χρονο, καθώς ο πατέρας μήνυσε τον γιό του, με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βλάβης…

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το