Πολιτισμός

Βόλος: Παρουσιάστηκε το “Πολεμικό ημερολόγιο του λοχία Παναγιώτη Παναγιώτου”

Το βιβλίο – σε επιμέλεια – του συγγραφέα κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά «Πολεμικό ημερολόγιο του λοχία Παναγιώτη Παναγιώτου – Αιχμάλωτος στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας 1916 – Πολεμιστής και αιχμάλωτος στη Μ. Ασία 1921 – 1923» παρουσιάστηκε χθες στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.
Ο κ. Κωνσταντάρας τόνισε πως «ο Παναγιώτης Παναγιώτου επιστρατεύτηκε σε ηλικία 21 ετών για να πολεμήσει για την πατρίδα. Αγαπούσε την πατρίδα του και έλεγε πως όλα τα υποφέρει γι’ αυτήν, αν και ήλπιζε να τελειώσει ο πόλεμος για να κάνει και αυτός οικογένεια. Το ενδιαφέρον είναι πως δεν αγανακτούσε για κάποιον ούτε έδειχνε πίκρα που ήταν φαντάρος επτά και πλέον χρόνια. Προσωπικά αισθάνομαι πως με αυτό το βιβλίο κάτι πρόσφερα στους αναγνώστες για την υπόθεση της πατρίδας».

s17-f2mon-entheti
Ο κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο συμπολίτης Παναγιώτης Παναγιώτου έζησε στην εποχή του εθνικού διχασμού και βρέθηκε αιχμάλωτος στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας το 1916, όπου κατέγραψε τα γεγονότα της εποχής του, αλλά και τα συμβάντα στη Μικρασία, όπου ήταν πολεμιστής. Το δικό μου μήνυμα που αναδεικνύει το βιβλίο για τον αναγνώστη, είναι διττό, από την ανάγκη της εθνικής ενότητας και να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπως αυτά του εθνικού διχασμού και από την άλλη ότι πρέπει να αναδείξουμε τη γενοκτονία του μικρασιατικού ελληνισμού, όπου 500.000 Μικρασιατών έπεσαν θύματα γενοκτονίας. Και ο δικός μου αγώνας είναι να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Μικρασιατών».
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος – βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, που τόνισε μεταξύ άλλων πως «μέσα από την ανάδειξη τέτοιων ιστοριών, όπως αυτή του βιβλίου του σκαπανέα της τοπικής ιστορίας κ. Κωνσταντάρα, γινόμαστε όλοι σοφότεροι, ώστε ο ελληνικός λαός και κυρίως οι κυβερνώντες αυτού του τόπου να μην διαπράττουν τα λάθη του παρελθόντος που πληρώσαμε με εθνικές τραγωδίες».
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από έκθεση φωτογραφιών: α. Από το αρχείο της οικογένειας του λοχία Παναγιώτη Παναγιώτου, β. Από το αρχείο της κ. Καίτης Αγορίτση – Καραγιάννη με φωτογραφίες και με μία μεγάλη σειρά με καρτ-ποστάλ της εποχής εκείνης, που στέλνονταν ως ταχυδρομικά δελτάρια. Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε στον προθάλαμο του Πολιτιστικού Κέντρου.
Ο συγγραφέας – επιμελητής παρουσίασε με διαφάνειες φωτογραφίες σχετικές με το περιεχόμενο του βιβλίου και φωτογραφίες – καρτ-ποστάλ ως ταχυδρομικά δελτάρια εκείνης της εποχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το