Τοπικά

Βόλος: Πανικός και φόβος για τα κλιματιστικά – “Πιο επικίνδυνη η νόσος των Λεγεωναρίων” λένε οι συντηρητές 

Για πανικό και φόβο που δημιουργήθηκε λόγω του κορωνοϊού, κάνει λόγο ο κ. Βασίλης Φώτου, της εταιρείας Renewal στον Βόλο, που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τον κλιματισμό.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κόσμος ρωτά αν υπάρχουν ειδικά χημικά για τα κλιματιστικά, που να αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό, επηρεασμένος από αυτά που ακούει στις ειδήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μη συντηρημένο και «βρώμικο» αιρκοντίσιον μπορεί να προκαλέσει τη νόσο των Λεγεωναρίων, η οποία είναι πιο σοβαρή από τον κορωνοϊό.
Η λέξη που ταιριάζει στην εποχή που ζούμε, είναι πανικός, ο οποίος δημιουργήθηκε λόγω του κορωνοϊού, επισήμανε ο κ. Βασίλης Φώτου, που ασχολείται με τον κλιματισμό. «Η αγορά είναι μουδιασμένη και ο κόσμος φοβάται λόγω του κορωνοϊού. Μέχρι που παίρνουν τηλέφωνο πελάτες και ρωτούν, αν υπάρχουν χημικά για τον κορωνοϊό για το κλιματιστικό», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως ο κόσμος έχει κυριευτεί από πανικό και φόβο.

Όσον αφορά στις συντηρήσεις των κλιματιστικών, δήλωσε ότι κινείται σε χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο σχολιάζεται και από άλλους συντηρητές. «Την περασμένη εβδομάδα, που τις μισές μέρες είχε ζέστη, τη συγκεκριμένη εποχή, σε άλλη περίπτωση τα τηλέφωνα θα είχαν σπάσει, για να «κλειστούν» ραντεβού για συντηρήσεις αιρκοντίσιον. Κι όμως κύλησε ομαλά. Και αυτό δεν είναι δική μου μόνο άποψη. Σε συζητήσεις με συναδέλφους, αντιμετώπισαν το ίδιο φαινόμενο».
Ο κ. Φώτου αναφέρθηκε και στα «κανάλια», που έχουν φοβίσει τον κόσμο: «Βγαίνουν και λένε «μην ανάψετε αιρκοντίσιον, θα κολλήσετε κορωνοϊό». Από μόνο του το αιρκοντίσιον δεν κολλά κορωνοϊό. Πρέπει κάποιος να το έχει μεταφέρει στο σπίτι, είτε μένει, είτε είναι επισκέπτης. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με αυτά που μας λένε οι ειδικοί, αν ένας έχει κορωνοϊό στο σπίτι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κολλήσει και τους υπόλοιπους. Έτσι ο κόσμος έχει κυριευτεί από φοβία και δεν ανάβει το αιρκοντίσιον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι η εποχή που ο κόσμος προβαίνει στη συντήρηση του κλιματισμού, αλλά η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη. «Το δίμηνο αυτό με τα μέτρα για τη μη διάδοση του κορωνοϊού, μας πήγε πίσω, όπως και όλους τους κλάδους. Το ταμείο είναι μηδέν, αλλά πιστεύω ότι θα «τρέξει» η κατάσταση».
Όσον αφορά στη συντήρηση του κλιματισμού, ο κ. Φώτου τόνισε ότι πρέπει να γίνεται η ετήσια και ο καθαρισμός στα μηχανήματα.
«Ένα μη συντηρημένο και «λερωμένο» αιρκοντίσιον μπορεί να προκαλέσει τη νόσο των Λεγεωναρίων, που είναι ένας ιός πιο ισχυρός από τον κορωνοϊό», κατέληξε ο ίδιος.

Νόσος των Λεγεωναρίων
Η νόσος των Λεγεωναρίων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας, που προκαλείται από το βακτηρίδιο Λεγιονέλλα. Ο ασθενής παρουσιάζει υψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα και κάποτε μυϊκούς πόνους, διάρροια και πονοκέφαλο. Οι άνθρωποι προσβάλλονται από τη νόσο, όταν εισπνέουν υγρασία ή σταγονίδια που βρίσκονται στον αέρα και προέρχονται από μολυσμένο νερό, που περιέχει Λεγιονέλλα. Η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η θεραπεία βασίζεται στην αντιβιοτική αγωγή.

Τα βακτηρίδια Λεγιονέλλα υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον, συνήθως στο νερό. Τα βακτηρίδια αναπτύσσονται καλύτερα σε θερμό νερό, όπως αυτό που δυνατόν να υπάρχει σε ζεστή μπανιέρα, σε ντεπόζιτα ζεστού νερού, σε ψυκτικά κλιματιστικά, σε μεγάλες υδραυλικές εγκαταστάσεις ή σε μέρη των κλιματιστικών συστημάτων μεγάλων κτιρίων. Οι άνθρωποι μολύνονται από τα βακτηρίδια της Λεγιονέλλας και παρουσιάζουν τη νόσο των Λεγεωναρίων, όταν εισπνέουν σταγονίδια νερού που αιωρούνται στον αέρα, τα οποία έχουν μολυνθεί από αυτά. Η μόλυνση των ανθρώπων γίνεται για παράδειγμα, όταν εισπνέουν ατμό ή υγρασία αέρα, που προέρχονται από συσκευές ή συστήματα, που δεν έχουν συντηρηθεί, καθαριστεί και απολυμανθεί επαρκώς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το