Τοπικά

Βόλος: Οικοδομική άνθιση αλλά δεν υπάρχουν τεχνίτες – Ψάχνουν για κτίστες, καλουπατζήδες, σιδεράδες οι κατασκευαστικές

Δυσκολία να βρουν τεχνίτες, όπως κτίστες, καλουπατζήδες και σιδεράδες αντιμετωπίζουν αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες της περιοχής μας σε μια περίοδο μάλιστα που παρατηρείται οικοδομική άνθιση με την ανέγερση περίπου 20 πολυκατοικιών αυτή τη στιγμή στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, ανακαινίσεις στα σπίτια, αλλά και την υλοποίηση δημόσιων έργων.
Το θέμα έχει εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για τους κατασκευαστές που προσπαθούν να διαμορφώσουν τον προγραμματισμό τους για την ολοκλήρωση των κατασκευών με παράμετρο την ύπαρξη συνεργείων με τεχνίτες που θα τους εξυπηρετήσουν.
Μάλιστα όλο και περισσότερα συνεργεία δουλεύουν πλέον και το Σάββατο με στόχο να ολοκληρώσουν τις εργασίες σε μια κατασκευή και μετά να αναλάβουν κάποιο άλλο έργο.
Η οικονομική κρίση με την αποχώρηση αρκετών αλλοδαπών σε συνδυασμό με τη στροφή των νέων σε επαγγέλματα που δεν είναι τεχνικά, παρά το ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, είναι δύο κύριες αιτίες που ορισμένες ειδικότητες είναι πλέον δυσεύρετες στην αγορά.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κατασκευαστών Μαγνησίας κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου δήλωσε πως «παρότι διανύουμε την πανδημία, βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου καταγράφεται ιδιαίτερη οικοδομική δραστηριότητα. Αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η ανέγερση περίπου 20 πολυκατοικιών εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, κάτι που είχε να συμβεί αρκετά χρόνια, ενώ υπάρχουν και οι ανακαινίσεις σπιτιών. Συγχρόνως υφίστανται και τα δημόσια έργα. Επομένως οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν δραστηριότητα. Χρειάζονται, όμως, και τεχνίτες, όπου παρατηρείται μια σημαντική δυσκολία για να τους βρούμε. Υπάρχουν καλοί τεχνίτες αλλά είναι λίγοι».

Οι τρεις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη έλλειψη
Οι τρεις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη έλλειψη σε τεχνίτες είναι οι κτίστες, οι καλουπατζήδες και οι σιδεράδες.
«Μέσα στην οικονομική κρίση αρκετοί αλλοδαποί οικοδόμοι έφυγαν από τη χώρα, αφού δεν υπήρχε οικοδομική δραστηριότητα. Άλλοι για τον ίδιο λόγο στράφηκαν σε άλλα επαγγέλματα, όπως στη βιομηχανία, ενώ κάποιοι στράφηκαν και στα δημόσια έργα. Άλλωστε μιλάμε για δέκα χρόνια αδράνειας στην οικοδομική δραστηριότητα και οι άνθρωποι αυτοί είναι ευνόητο ότι κάτι άλλο θα έπρεπε να κάνουν. Έτσι αυτή τη στιγμή ψάχνουμε να βρούμε κτίστες» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου και συμπλήρωσε πως ένα ενθαρρυντικό σημείο είναι πως οι μισοί από τους υπάρχοντες κτίστες είναι Έλληνες, και μάλιστα νέοι, καθώς αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα που έχει ζήτηση και οι αποδοχές συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα είναι ικανοποιητικές. Βέβαια δεν παύει να είναι ένα δύσκολο επάγγελμα. Επίσης δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα σιδεράδες, αλλά και αυτούς που ασχολούνται με το σκυρόδεμα, τους καλουπατζήδες, που παλιά ο Βόλος είχε παράδοση. Οι μάντρες με σίδερα στον Βόλο έχουν μειωθεί στο 50% σε σχέση με τα χρόνια προ κρίσης. Κάποιοι τεχνίτες του κλάδου που είχαν απενεργοποιηθεί, βλέποντας ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους κατασκευαστές στήνουν ξανά συνεργεία, τα οποία βέβαια αποτελούνται από λιγότερα άτομα. Στην περιοχή μας και γενικότερα στην Ελλάδα υπάρχει καλή τεχνογνωσία γύρω από το οπλισμένο σκυρόδεμα».
Πώς, όμως, προσπαθούν οι κατασκευαστές να καλύψουν τις ανάγκες τους; «Σε κάποιες περιπτώσεις η ολοκλήρωση της κατασκευής πάει λίγο πιο πίσω. Επίσης αναδιαμορφώνεται ο προγραμματισμός και, όσοι έχουν βρει συνεργεία, προσπαθούν να τα αξιοποιήσουν και με εργασία το Σάββατο για να τελειώσει το έργο. Παλιότερα τα συνεργεία δεν δούλευαν το Σάββατο, αλλά τώρα υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εργασία. Ακόμη οι κατασκευαστές προσπαθούν να κλείσουν τις συμφωνίες τους με τα συνεργεία όσο το δυνατόν πιο νωρίς, για να είναι συνεπείς στον χρόνο ολοκλήρωσης των κατασκευών. Όσον αφορά στις υπερωρίες είναι δύσκολο να δοθούν, γιατί μιλάμε για δύσκολα επαγγέλματα και οι τεχνίτες πάνω από οκτώ ώρες τη μέρα δύσκολα αντέχουν περισσότερο».
Από την άλλη ειδικότητες όπως για παράδειγμα του ελαιοχρωματιστή ή όσων ασχολούνται με την ανακαίνιση κτιρίων υπάρχουν σε επάρκεια και οι κατασκευαστές μπορούν να τους βρουν πιο εύκολα στην αγορά.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τα αποτελέσματα της Κυριακής στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Τα αποτελέσματα των αγώνων που έγιναν σήμερα Κυριακή για τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ ήταν τα…

26 Νοεμβρίου 2023

Columbia Pictures: Αλλάζει το ιστορικό λογότυπό της – Δείτε πώς θα είναι το καινούργιο

Το 2024, η Columbia Pictures γιορτάζει έναν αιώνα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Για αυτό δόθηκε στην…

26 Νοεμβρίου 2023

Αποσύρεται

Αποσύρεται η διάταξη που όριζε ότι υπάρχει έκπτωση 3.200 ευρώ για ανακαινίσεις ακινήτων. Σύμφωνα με…

26 Νοεμβρίου 2023

Παρατείνεται – καταργείται

Παρατείνεται για έξι μήνες ακόμα, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2024, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ…

26 Νοεμβρίου 2023

Τροχαίο στη Ν.Ιωνία – Ένα άτομο στο Νοσοκομείο

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα γύρω στις 4 το απόγευμα στη Ν.Ιωνία. Το τροχαίο σημειώθηκε στη συμβολή…

26 Νοεμβρίου 2023

Fake news

Υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φήμη ότι ανακοινώθηκε πρόγραμμα εγκατάστασης Παλαιστινίων προσφύγων στα Αντικύθηρα. Αφορά…

26 Νοεμβρίου 2023