Τοπικά

Βόλος: Μπλόκο στην αξιολόγηση από συλλόγους διδασκόντων στα δημοτικά – Απόφαση για αποχή

Απόφαση για αποχή από τη διαδικασία της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης έχουν λάβει δεκάδες δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας, ενώ στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κυμανθούν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τα σχολεία θα πρέπει να έχουν απαντήσει, αν θα συμμετάσχουν στην αξιολόγηση και οι συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων είναι συνεχείς.
Μάλιστα στα σχολεία του νομού έχει ήδη αποσταλεί το έντυπο της απεργίας και αποχής από την ΟΛΜΕ και τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), όπου καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους οι εκπαιδευτικοί στην περίπτωση που θέλουν να απέχουν.

Τηλεδιασκέψεις
και συνεδριάσεις

Το κλίμα αγωνίας αλλά και δυσφορίας έχει αποτυπωθεί και στις τηλεδιασκέψεις των εκπαιδευτικών που έχουν γίνει σε τοπικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος δήλωσε πως «το 50% των νηπιαγωγών συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που κάναμε αποκλειστικά για την αξιολόγηση στα Νηπιαγωγεία, ενώ υψηλό ήταν και το ποσοστό των δασκάλων στην τηλεδιάσκεψη για τα Δημοτικά. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 30 συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων και σχεδόν όλες έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή της στην απεργία-αποχή, όπως είναι άλλωστε και το κάλεσμα της ΔΟΕ. Έτσι δεν θα γίνει η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στον νόμο για την αξιολόγηση και η διδασκαλική ομοσπονδία Ελλάδας έχει καταθέσει δικιά της πρόταση για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που θα γίνεται από συλλογικά θεσμικά όργανα».

Οι ενέργειες στα σχολεία

Σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά στην απεργία-αποχή αποτρέποντας την υλοποίηση της αντιδραστικής αξιολόγησης και συγκεκριμένα:
-Τους συναδέλφους διευθυντές, τις διευθύντριες, προϊσταμένους και προϊστάμενες, πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και ότι δεν συμμετέχουν σε καμία αξιολογική διαδικασία.
-Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς-μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων να δηλώσουν, πριν την έναρξη της διαδικασίας της ειδικής συνεδρίασης, ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Έτσι διαπιστώνεται η αδυναμία πραγματοποίησης της Ειδικής Συνεδρίασης ελλείψει απαρτίας λόγω συμμετοχής της πλειοψηφίας ή του συνόλου των εκπαιδευτικών στην νομίμως κηρυγμένη απεργία αποχή της ΔΟΕ από κάθε αξιολογική διαδικασία
-Η δήλωση αυτή, όλων των παραπάνω θα γίνεται σε ειδικό έντυπο που θα καταθέτουν συλλογικά οι συνάδελφοι για να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή. Η παραπάνω δήλωση θωρακίζει τους συναδέλφους με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη ενέργεια και αρκεί να καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.
-Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών επικοινωνούν με τους Συλλόγους Διδασκόντων, οι οποίοι ενημερώνουν για τη συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή.
Σημειώνεται πως η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, ενώ η αξιολόγηση των καθηγητών προγραμματίζεται για Σεπτέμβριο.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι σύλλογοι διδασκόντων αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή θα αποφασίσουν, αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην αξιολόγηση. Την περασμένη εβδομάδα διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας συνέλευση μέσω του διαδικτύου, όπου οι καθηγητές ενημερώθηκαν και από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για το περιεχόμενο της διαδικασίας και γιατί αντιδρά η εκπαιδευτική κοινότητα. Ακόμη πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές τηλεδιασκέψεις με τους καθηγητές του Βόλου, της περιφέρειας και των νησιών.
«Σε όλες της τηλεδιασκέψεις η συμμετοχή των καθηγητών ήταν μεγάλη» τόνισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή και πρόσθεσε πως «οι καθηγητές μέσα στην πανδημία έχουν τόσα προβλήματα και ζητήματα να αντιμετωπίσουν. Στα σχολεία υπάρχει κλίμα αντίδρασης και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων. Με την αξιολόγηση μεταξύ άλλων επέρχεται η κατηγοριοποίηση των σχολείων. Γι’ αυτό και η πρόταση της ΟΛΜΕ είναι για απεργία-αποχή από την όλη διαδικασία».

Κατάληψη

Κατάληψη στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε χθες από μαθητές. Πάντως τα μαθήματα δεν χάθηκαν, καθώς έγινε τηλεκπαίδευση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το