Τοπικά

Βόλος: Μειωμένες οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης παρά την κακοκαιρία

Μπορεί η θερμοκρασία να έπεσε πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες ηλιόλουστες μέρες, όμως οι Βολιώτες δεν προχώρησαν σε παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, διότι ακόμα δεν κατανάλωσαν αυτό που προμηθεύτηκαν την περασμένη άνοιξη. Η κινητικότητα σε παραγγελίες ήταν μικρή με τους πρατηριούχους να ελπίζουν πως από αύριο θα αρχίσουν να χτυπούν τα τηλέφωνα. Την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για το επίδομα θέρμανσης, διαδικασία κατά την οποία συνέβησαν διάφορα τραγικά. Από την άλλη οι τιμές των υγρών καυσίμων σημειώνουν σημαντική μείωση φέτος σε σχέση με πέρσι φτάνοντας έως το 21,6%.

Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας κ. Βάσω Κοντοχρήστου σημείωσε πως «παρά την αλλαγή του σκηνικού του καιρού και την πτώση της θερμοκρασίας, η κινητικότητα σε παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης χαρακτηρίζεται μικρή τις προηγούμενες μέρες. Και αυτό έχει την εξήγησή του. Οι περισσότεροι γέμισαν τις δεξαμενές τους την περασμένη άνοιξη εκμεταλλευόμενοι τη χαμηλή του τιμή και αυτό το διάστημα από ό,τι φαίνεται άρχισαν να το καταναλώνουν. Λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας δεν καταναλώθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης που αγόρασαν πέρσι».
Η ίδια ανέφερε πως υπήρξε μικρό ενδιαφέρον για πετρέλαιο θέρμανσης: «Σε καμία περίπτωση στα επίπεδα που θα θέλαμε, με βάση τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Δεκέμβριο δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου παραγγελίες».
Η κ. Βάσω Κοντοχρήστου σημείωσε πως ούτε το επίδομα θέρμανσης «συγκίνησε», ώστε να αγοράσουν κάποιοι πετρέλαιο. Σύμφωνα με την ίδια, το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη έως 31 Ιανουαρίου για αγορές από 15 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου και η δεύτερη αφορά αγορές από 1 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου, με τα χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως 31 Μαρτίου.
Τέλος επισήμανε πως η μέση τιμή των καυσίμων στη Μαγνησία είναι ανεβασμένη, λόγω της αύξησης στα 57 δολάρια στο βαρέλι του «μαύρου χρυσού» από 40 δολάρια που ήταν το τελευταίο εξάμηνο.

Φθηνότερα τα καύσιμα σε σχέση με πέρσι
Φτηνότερες οι τιμές των υγρών καυσίμων στις αρχές του χρόνου σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης τιμών καυσίμων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από 7 έως 13 Ιανουαρίου 2021 στην ηπειρωτική Μαγνησία ήταν 0,874 ευρώ το λίτρο έναντι του 1,115 ευρώ/λίτρο της εβδομάδας από 8 έως 14 Ιανουαρίου 2020, μειωμένη κατά 0,241 ευρώ το λίτρο ή 21,6%.
Και στο πετρέλαιο κίνησης η μέση λιανική τιμή παρουσίασε μείωση, αφού από το περσινό 1,409 €/λίτρο, φέτος έπεσε στο 1,203 €/λίτρο, με τη μείωση να φτάνει στο 14,6% ή φθηνότερο κατά 0,206 €/λίτρο.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων) από 7 έως 13 Ιανουαρίου 2021 ήταν 1,458 ευρώ ανά λίτρο και από 8 έως 14 Ιανουαρίου 2020 1,636 ευρώ ανά λίτρο, καταγράφοντας μείωση κατά 0,178 ευρώ ανά λίτρο ή μικρότερη τιμή κατά 10,9%.
Μειωμένη ήταν και η μέση λιανική τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων, όπου φέτος τη συγκεκριμένη αναφερόμενη περίοδο ήταν 1,650 €/λίτρο και πέρσι 1,842 €/λίτρο, δηλαδή μείωση της τάξης του 10,4% (0,192 €/λίτρο η μείωση).
Τέλος και στο υγραέριο κίνησης παρατηρείται μείωση κατά 0,045 ευρώ ή 5,5%. Ο μέσος όρος της τιμής του από 7 έως 13 Ιανουαρίου 2021 στην ηπειρωτική Μαγνησία ήταν 0,780 ευρώ και από 8 έως 14 Ιανουαρίου 2020 0,825 ευρώ.

Οι παθογένειες της κοινωνίας και της διοίκησης
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς ανέφερε πως σημειώθηκαν διάφορα τραγικά με το επίδομα θέρμανσης δίνοντας κάποια παραδείγματα που συνάντησε: «Το σύστημα δεν δεχόταν το IBAN της γιαγιάς ενός πελάτη. Προφανώς το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν ενημερωμένο και δεν υπήρχε συνδυασμός του IBAN με το ΑΦΜ της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το δηλώσει στο Τaxis και επομένως δεν έγινε η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης».
Προβλήματα αντιμετώπισαν και αυτοί που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, διότι η κατανάλωση του Δεκεμβρίου τιμολογείται με το πέρας του μήνα και οι λογαριασμοί δεν είχαν προλάβει να ταχυδρομηθούν και να παραληφθούν. Επομένως μόνο ένας λογαριασμός φυσικού αερίου δηλώθηκε σε πολλές περιπτώσεις, αυτός του Νοεμβρίου. «Το φυσικό αέριο έχει και την ιδιαιτερότητα ότι πληρώνεται εκ των υστέρων, ενώ τα καυσόξυλα, το πετρέλαιο και το πέλλετ εκ των προτέρων» σημείωσε ο ίδιος για να αναρωτηθεί πώς θα γίνει η διασταύρωση από το φυσικό αέριο.
Ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς ανέφερε και μία ακόμα περίπτωση που δείχνει πώς στήνεται μία διαδικασία κεντρικά χωρίς να τη σκεφτούν καλά: «Κάποιος αγοράζει πέλλετ από ένα κατάστημα μεγάλης αλυσίδας αξίας 150 ευρώ και έχει την απόδειξη της ταμειακής στα χέρια του. Απόδειξη με αριθμό τάδε, από το ΑΦΜ τάδε, της τάδε του μηνός. Μπορεί να γίνει διασταύρωση μέσω αυτού που πούλησε το πέλλετ;».
Ο ίδιος εκτιμά ότι «στην αγνή ελληνική επαρχία, πολλοί θα βάλουν ψεύτικες αποδείξεις και θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης χωρίς να έχουν κάνει αγορά», για να προσθέσει πως πρόκειται για προχειροδουλειά, τονίζοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις βγαίνουν στην επιφάνεια όλες οι παθογένειες της κοινωνίας, όχι μόνο της διοίκησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το