Τοπικά

Βόλος: Λίστα αναμονής για θεραπεία εξαρτημένων ατόμων …λόγω καραντίνας

Μία πρωτόγνωρη κατάσταση βίωσαν το προσωπικό, αλλά και οι εξαρτημένοι χρήστες στο ΚΕΘΕΑ-Πιλότος στον Βόλο, εξαιτίας της καραντίνας που επιβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, τα μέτρα πρόληψης που λήφθηκαν στην τοπική μονάδα απέδωσαν καρπούς, όπως και στις εκατό συνολικά δομές του πανελλαδικού δικτύου που κατέγραψαν μηδενικά κρούσματα από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Ιωάννης Μίλτος, υπεύθυνος στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) – Πιλότος, μίλησε για την εμπειρία της καραντίνας στη θεραπευτική κοινότητα του Βόλου, αλλά και τη δρομολογούμενη επιστροφή στην κανονικότητα, μέσω της προοδευτικής άρσης των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν μέχρι πρότινος.
«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία και τέθηκε σε εφαρμογή η καραντίνα, πήραμε έγκαιρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Αρχικά απολυμάνθηκαν όλοι οι χώροι στα δύο κτίρια που διαθέτουμε, όπου στεγάζονται η Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης, το Πολυδύναμο Κέντρο, η Μονάδα Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης για Εφήβους και οι διοικητικές υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα, όσο διαρκούσε η καραντίνα, οι περισσότερες συναντήσεις έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφωνικά και με τη χρήση Skype. Δεν σταματήσαμε στιγμή την επαφή και την επικοινωνία με τα μέλη που ήταν ήδη ενταγμένα στο πρόγραμμά μας, αλλά και με τις οικογένειές τους. Μόνο για ορισμένες επείγουσες καταστάσεις υπήρχε η δυνατότητα προσέλευσης στους χώρους μας, λαμβάνοντας πάντοτε τα μέτρα που απαιτούσε ο ΕΟΔΥ», εξήγησε ο κ. Μίλτος, για το πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ-Πιλότος το διάστημα του lockdown.

Όσο για το πώς κύλησε η εβδομάδα που διανύσαμε; «Είμαστε σε μία φάση σταδιακής επαναλειτουργίας του προγράμματος σε όλες τις μονάδες. Αρχίσαμε σταδιακά να δεχόμαστε τα μέλη στους χώρους μας. Κατά προτίμηση σε ατομικές συνεδρίες, ενώ εάν καταστεί ανάγκη για ομαδική συνάντηση δεν θα βρίσκονται πάνω από έξι άτομα. Πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, οι συνεδρίες και οι ολομέλειες περιελάμβαναν μέχρι και τριάντα άτομα, όπως τα διάφορα σεμινάρια που κάναμε για τις οικογένειες», είπε ο κ. Μίλτος.

Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ-Πιλότος μίλησε για τις επιπτώσεις της καραντίνας σε ανθρώπους με προβλήματα από χρήση ουσιών ή συμπεριφορές εξάρτησης. «Οι χρήστες ουσιών είναι μία ομάδα υψηλού κινδύνου. Αυτό είναι δεδομένο», τόνισε αρχικά, για να προσθέσει: «Το προηγούμενο διάστημα σε όλα τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ δεν υποδεχθήκαμε νέα άτομα. Επίσης, τα μέλη που ήταν για παράδειγμα στο Συμβουλευτικό Κέντρο, δεν μπορούσαν να ενταχθούν στη Μονάδα Θεραπείας, αφού δεν μας το επέτρεπε ο ΕΟΔΥ».

Οι περιορισμοί που ίσχυσαν, δημιούργησαν λίστα αναμονής, εντούτοις ο κ. Μίλτος εκτίμησε πως σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί: «Ήδη από την περασμένη Δευτέρα αρχίσαμε να δεχόμαστε κόσμο και καινούρια αιτήματα. Η λίστα αναμονής δεν είναι μεγάλη, ενώ ακόμη και με όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν όσο κρατούσε η καραντίνα, επικοινωνούσαμε διαρκώς μαζί τους».
Θυμίζουμε πως το ΚΕΘΕΑ-Πιλότος στον Βόλο υποστηρίζει εξήντα περίπου εξαρτημένους χρήστες και πάνω από εκατόν πενήντα άτομα των οικογενειών τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το