Τοπικά

Βόλος: Καταφύγιο στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών για 37 θύματα βίας το 2017

Καταφύγιο ασφάλειας και φροντίδας στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων Βίας Βόλου βρήκαν 37 γυναίκες μέσα στο 2017, όπως τονίστηκε σε χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου διοργάνωσαν χθες εκδήλωση με θέμα «Ίσες Ευκαιρίες για Όλους – Δομές και Δράσεις της Τοπικής Κοινωνίας».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας Βόλου, το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης «Μάγνητες Τυφλοί», το ΚΕΘΕΑ-Πιλότος και την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, οι οποίοι παρουσίασαν την αποστολή, το έργο και τις δράσεις των αντίστοιχων φορέων.
Η ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας Βόλου κ. Φιλίτσα Κουλούμπαρδου ανέφερε πως «συνολικά το 2017 φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα 37 γυναίκες με ή χωρίς τα παιδιά τους. Τα περιστατικά βίας είναι συχνά, αλλά δεν γίνονται όλα γνωστά. Ακόμη υπάρχει ο μύθος ότι αποτελεί ιδιωτικό θέμα και δεν το αγγίζουν. Δεν κινούνται για να προσεγγίζουν τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι η νομική οδός ή ο Ξενώνας. Ο Ξενώνας είναι ανοικτός στις γυναίκες και τα παιδιά τους είτε είναι θύματα ψυχολογικής σεξουαλικής βίας, είτε πρόσφυγες. Δεν γίνονται διακρίσεις. Ο Ξενώνας παρέχει ψυχολογική στήριξη, νομικές συμβουλές μέσω κάποιων δικηγόρων και είναι ένα καταφύγιο ασφάλειας. Αρχικά οι γυναίκες παραμένουν τρεις μήνες και μπορεί να δοθεί παράταση ανάλογα με την περίπτωση. Πάντως υπάρχουν γυναίκες που φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα, αποχώρησαν και κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους. Το μήνυμα είναι οι γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή».
Ο διευθυντής του ΣΔΕ Βόλου κ. Λίνος Βίγκλας ανέφερε πως «με την εκδήλωση στείλαμε τα κοινωνικά μηνύματα για ίσες ευκαιρίες για όλους».
Από το ΚΕΘΕΑ Πιλότος ο κ. Ξενοφών Σελπεσάκης είπε πως «η δικιά μας ομάδα στόχου ανήκει στην κατηγορία του κοινωνικού αποκλεισμού. Δουλεύουμε σε πολλά επίπεδα, ώστε το κοινωνικό στίγμα να εξαλειφθεί και οι άνθρωποι αυτοί να επανενταχθούν ισότιμα στον κοινωνικό ιστό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το