Τοπικά

Βόλος:Καλύτερα από το 2020, χειρότερα από το 2019, λένε οι έμποροι

 

«Η μετάλλαξη Όμικρον με τη μεγάλη μεταδοτικότητα έπαιξε κομβικό ρόλο στον περιορισμό της κατανάλωσης στο μεσοδιάστημα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με συνέπεια να μειωθεί η διάθεση για αγορές» είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που καταλήγουν έμποροι της πόλης επιχειρώντας να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό για την εορταστική περίοδο, η οποία σιγά-σιγά οδεύει στο τέλος της. Εν τω μεταξύ από τις 10 Ιανουαρίου αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Για την εμπορική αγορά η καλύτερη περίοδος είναι από τις παραμονές Χριστουγέννων μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Είναι ένα δεκαήμερο, όπου ο κόσμος παραδοσιακά ψωνίζει τόσο για τον εαυτό του, όσο και για συγγενείς και φίλους.
Οι έμποροι γνώριζαν ότι φέτος μπορεί η κοινωνία να ήταν ανοικτή, αλλά τα πράγματα δεν θα ήταν εύκολα, όπως το 2019. Ασφαλώς υπήρχε η πανδημία, είχαν, όμως, προκύψει και οι ανατιμήσεις που ήδη ροκανίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών.
Και αυτό φάνηκε τα Χριστούγεννα, όπου η κατανάλωση ήταν κατώτερη του αναμενομένου. Ήλπιζαν όμως και στην Πρωτοχρονιά. Αλλά εκεί δεν είχαν υπολογίσει την επέλαση της Όμικρον και τα νέα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση στην εστίαση που όμως επιδρούν και στο εμπόριο.
«Από τότε που η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τη διάδοση της Όμικρον, η αγορά έκανε κοιλιά» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος.
Και αυτή η κοιλιά ήρθε στο μεσοδιάστημα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Το αποτέλεσμα ήταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να υπάρχει κίνηση στην αγορά, αλλά δεν είχε καμία σχέση με το 2019» ανέφερε ο κ. Οντόπουλος και πρόσθεσε πως «βέβαια, αν αναλογιστούμε πως πολύς κόσμος νοσούσε και άλλοι βρίσκονταν σε καραντίνα, ίσως και πάλι να ήταν σημαντικό αυτό που έγινε με την κατανάλωση. Είναι αρκετοί αυτοί που παρέμειναν στα σπίτια τους, επειδή δεν μπόρεσαν να βγουν έξω όντας άρρωστοι από κορωνοϊό και σε καραντίνα ως στενές επαφές. Εν τέλει οι περισσότεροι συνάδελφοι αναφέρουν πως τα πήγαν καλύτερα από το 2020 και χειρότερα από το 2019. Κάποιοι έμποροι θεωρούν ότι τα πήγαν καλύτερα με το click away που ήταν πέρυσι».
Ο κ. Οντόπουλος απέστειλε ερωτηματολόγιο στα μέλη του Συλλόγου, μέσα από το οποίο θα επιχειρηθεί να ακτινογραφηθεί η κατάσταση στην αγορά και τον απόηχο των γιορτών.

Χειμερινές εκπτώσεις
Από χθες τα εμπορικά καταστήματα επέστρεψαν στο κανονικό ωράριο, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου αρχίζουν και οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο.
Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 16 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11 π.μ. έως 8 μ.μ.

Πέντε βασικοί κανόνες από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος
H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει καταρτίσει πέντε βασικούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν οι καταναλωτές, ώστε να μην εξαπατηθούν στις αγορές τους:
Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα), αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα. Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες. Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή: Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής. Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το