Τοπικά

Βόλος: Ηλικιωμένοι τηλεφωνούν στα φαρμακεία για να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο 

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον ηλικιωμένων άνω των 85 ετών που τηλεφωνούν στα φαρμακεία της Μαγνησίας για να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Πάντως χθες οι φαρμακοποιοί ειδοποιήθηκαν από το υπουργείο ότι η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και να γίνουν οι εγγραφές, θα τεθεί σε λειτουργία από σήμερα Τρίτη.
Τελικά η πλατφόρμα άνοιξε χθες νωρίς το βράδυ, που σημαίνει ότι από σήμερα θα εξυπηρετούνται μέσω και των φαρμακείων οι ηλικιωμένοι.
Ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών αναμένεται να ξεκινήσει από τις 20 Ιανουαρίου αποτελώντας έτσι τη δεύτερη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία» στην Ελλάδα.

Σε όλη τη χώρα οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών που εκτιμάται ότι θα εμβολιαστούν, ξεπερνούν τις 100.000.
«Εδώ και μέρες οι ηλικιωμένοι τηλεφωνούν στα φαρμακεία για να ρωτήσουν τις διαδικασίες μέσω των οποίων θα κλείνουν ραντεβού για τον εμβολισμό. Το ενδιαφέρον υπάρχει» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης προσθέτοντας πως «ειδοποιηθήκαμε από το υπουργείο πως τελικά η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεξαχθεί η διαδικασία, θα μπει σε λειτουργία από Τρίτη 12 Ιανουαρίου».

Στα φαρμακεία οι ηλικιωμένοι θα κλείνουν ραντεβού για το εμβόλιο, δεν θα είναι δηλαδή οι χώροι εμβολιασμού. Αυτό ισχύει για την παρούσα φάση, όπου τα εμβόλια πρέπει να παραμένουν σε χώρους ψύξης με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται να γίνουν δύο δόσεις. Είναι, όμως πολύ πιθανό στο επόμενο διάστημα να αναλάβουν και τα φαρμακεία τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού. Εξάλλου στη συντριπτική τους πλειονότητα οι φαρμακοποιοί είναι πιστοποιημένοι για τον εμβολιασμό, όπως κατά της γρίπης και του τετάνου.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα για το ραντεβού ο κ. Ματσιόλης διευκρίνισε πως ο ηλικιωμένος θα πρέπει να μεταβεί ο ίδιος στο φαρμακείο με την αστυνομική του ταυτότητα και τον αριθμό φορολογικού μητρώου. Κάποια γενικά βήματα που απαιτούνται για το κλείσιμο του ραντεβού τα γνωρίζουμε, όμως θέλουμε να δούμε και την πλατφόρμα, πώς λειτουργεί, για να έχουμε πλήρη εικόνα».
Στο ερώτημα, τι θα ισχύει με όσους ηλικιωμένους δεν μπορούν να μεταβούν σε φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως «υπάρχει και η επιλογή της άυλης συνταγογράφησης, για να εξυπηρετηθούν όσοι ηλικιωμένοι αδυνατούν για διάφορους λόγους να μετακινηθούν».

Δυσαρέσκεια
Ο κ. Ματσιόλης αναφέρθηκε και στη δυσαρέσκεια που υπάρχει στον φαρμακευτικό κόσμο μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας την περασμένη Παρασκευή ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα ενταχθούν μαζί με τους υγειονομικούς στην πρώτη φάση εμβολιασμών. Ο ίδιος αναρωτήθηκε, γιατί οι φαρμακοποιοί που αποτελούν κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να μην εμβολιαστούν μαζί με τους υγειονομικούς, αλλά να αποκλείονται, χωρίς μάλιστα να έχουν ενημερωθεί σε ποια φάση θα συμμετάσχουν τελικά.
Σύμφωνα με τον κλάδο όταν το υπουργείο Υγείας χρειάζεται τους φαρμακοποιούς, όπως για παράδειγμα στον αντιγριπικό εμβολισμό, όπου το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, εμβολιάστηκαν στα φαρμακεία 4.000.000 άτομα, τους αντιμετωπίζει ως επιστήμονες υγείας, αλλά, όταν οι φαρμακοποιοί, χρειάζονται το υπουργείο Υγείας, αντιμετωπίζονται ως κάτι άλλο.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το