Άρθρα

Βόλος, η πόλη φάντασμα

Του Γιώργου Ινεπολόγλου

Πριν πολλά χρόνια, στα χρόνια της αθωότητάς μας, κυκλοφορούσε μεταξύ των κατοίκων των πόλεων Βόλου και Λάρισας, χάριν λογοπαίγνιου, η φράση: Ποιο είναι το καλύτερο αξιοθέατο της Λάρισας; Μα φυσικά η ταμπέλα που λέει προς Βόλο. Έτσι Πλατύποδες  και Αυστριακοί αλληλο-πειραζόμασταν μέσα σε έναν θεμιτό ανταγωνισμό και μία ευγενή άμιλλα.

Τα χρόνια πέρασαν, ο ανταγωνισμός έφερε καρπούς, οι πόλεις αναπτύχθηκαν και έργα υψηλών προδιαγραφών κόσμησαν τις δύο πόλεις για να διευκολύνουν τους κατοίκους τους στην καθημερινότητά τους. Έτσι οι πολιτικοί άρχοντες  των δύο πόλεων είχαν να καυχώνται για τα επιτεύγματά τους και τις επιλογές τους.

Μόνο που οι Λαρισαίοι άρχοντες πέτυχαν πολλά παραπάνω από τους Βολιώτες και προδιέγραψαν το μέλλον της Λάρισας σαν την πρωτεύουσα της περιφέρειας Θεσσαλίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην παραπέρα ανάπτυξη και το πορτοφόλι των κατοίκων των δύο πόλεων. Και όχι μόνο αυτό. Καθώς κατεβαίνεις από την Θεσσαλονίκη για να πας προς τον Βόλο, ως δια μαγείας, εξαφανίστηκε και το καλύτερο πάλαι ποτέ αξιοθέατο της Λάρισας, η ταμπέλα που προανήγγελλε την κατεύθυνση προς την οποία βρίσκεται ο Βόλος, ακριβώς στην 3η έξοδο της Λάρισας για να ακολουθήσεις την οδό Βόλου. Η κατάργηση της ταμπέλας δεν είναι καθόλου τυχαία γιατί δημιουργεί οικονομικά οφέλη σε μία κάστα επιχειρήσεων διόλου ευκαταφρόνητα. Δεν θα πω ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις. Θα το διαπιστώσετε μόνοι σας με την συνέχεια αυτού του άρθρου.

Για πολλά χρόνια έχω ακολουθήσει την διαδρομή από την Αθήνα προς τον Βόλο και ήξερα ότι μόλις φθάσεις στον Αλμυρό και μετά το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου υπάρχει μία διασταύρωση, ένας κόμβος που λέγεται  Μικροθήβες που πάλαι ποτέ και με μεγάλα γράμματα μία πινακίδα έδειχνε την κατεύθυνση προς Βόλο. Με μεγάλη μου λύπη χθες διαπίστωσα ότι και σε αυτή την διασταύρωση έχει αφαιρεθεί το αξιοθέατο που λέει προς Βόλο. Η απόφαση λοιπόν του κράτους που λέγεται Ελλάδα είναι να κάνει τον Βόλο αθέατη πόλη. Ανύπαρκτη πόλη. Πόλη φάντασμα.  Κρίμα που ο άρχοντας της πόλης την προόριζε για το κολωνάκι της Μαγνησίας ή αν θέλετε το Μονακό της Μαγνησίας. Ίσως το κράτος να ντρέπεται για τις επιλογές των Βολιωτών γι αυτό προσπαθεί να την εξαφανίσει από τον χάρτη του.   Α ξέχασα να σας πω ότι η διέλευση προς Βόλο προαναγγέλλεται μόνο στον Κόμβο Βελεστίνου, για να περάσεις με το αζημίωτο βέβαια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το