Τοπικά

Βόλος: Φυλάκιση δύο ετών σε μητέρα για ενδοοικογενειακή βία

Τα οικογενειακά αδιέξοδα που δημιούργησε η κρίση  αναδείχθηκαν άλλη μια φορά χθες στην αίθουσα του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, στο εδώλιο του οποίου κάθισε μια 37χρονη μητέρα, κατηγορούμενη για ενδοοικογενειακή βία.  Από τη μια, η μητέρα, που ζει σήμερα με το 14χρονο παιδί της και από την άλλη ο πατέρας, που έχει λάβει διαζύγιο και ήθελε να πάρει μαζί του τον 14χρονο γιό του στην Κύπρο, όπου φέρεται να έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του. Χθες η μητέρα κρίθηκε ένοχη από το Αυτόφωρο για απλή σωματική βλάβη και λεκτική βία εις βάρος του 14χρονου γιού της, την επιμέλεια του οποίου έχει και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή και δυνατότητα έφεσης. 

Παρών στην ακροαματική διαδικασία ήταν και ο 14χρονος, από τον οποίο ωστόσο η πρόεδρος ζήτησε να εξέλθει κάποια στιγμή από την αίθουσα. 

Το επεισόδιο μεταξύ της μητέρας και του παιδιού σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης 28 Ιουλίου κι ενώ προηγήθηκε η έκδοση προσωρινής διαταγής, σύμφωνα με την οποία, απορρίφθηκε το αίτημα του 41χρονου πατέρα, να μεταβεί μαζί του στην Κύπρο ο γιός του. 

Απολογούμενη χθες η 37χρονη κατηγορούμενη ανέφερε μεταξύ άλλων πως ήταν χαρούμενη που ο γιός της δεν θα πήγαινε στην Κύπρο και επέρριψε ευθύνες στον πρώην σύζυγό της, πως είχε «φουσκώσει τα μυαλά του παιδιού, που το είχε δεδομένο πως θα πήγαινε στην Κύπρο». 

«Ήρθαν και χτύπησαν την πόρτα και έλεγαν βγες έξω στο παιδί. Όταν άρχισε η φασαρία, του έστειλα μηνύματα (στον πρώην σύζυγο) να έρθει και να πάρει το παιδί. Οι γειτόνισσες χτύπησαν την πόρτα και του έλεγαν σπάσε την πόρτα και βγες έξω. Να φύγει ο γιός μου, να πάει πού». 

Εξιστορώντας το επεισόδιο η κατηγορούμενη ανέφερε ότι μπήκε μπροστά στην πόρτα και ο 14χρονος της έπιασε τα μαλλιά και της κατέβασε το κεφάλι και κάνοντας μια κίνηση για να τον απωθήσει, του προκάλεσε εκδορές στο χέρι.  

Ο πατέρας του 14χρονου και πρώην σύζυγος της 37χρονης καταθέτοντας ανέφερε μεταξύ άλλων, πως βρήκε τον γιό του στο Αστυνομικό Τμήμα με αμυχές στον λαιμό και στα χέρια και τόνισε πως είναι συχνά τα επεισόδια μητέρας και γιού. 

«Προφανώς τον ενημέρωσε η μητέρα του εκείνη την ημέρα, πως είχε απορριφθεί το αίτημά μου να έρθει μαζί μου στην Κύπρο το παιδί», πρόσθεσε. 

Στη δίκη κατέθεσαν και δύο γειτόνισσες, που αναφέρθηκαν στο δράμα που ζει όλη η γειτονιά σε κεντρικό σημείο του Βόλου, όπου καθημερινά εδώ και ένα χρόνο, γίνονται φασαρίες μεταξύ της μητέρας, που χαρακτήρισαν υστερική και του παιδιού. «Ακούσαμε φωνές. Φωνάξαμε. Δεν τον άφηνε να βγει από το σπίτι. Φοβήθηκα για τον 14χρονο και τηλεφώνησα στο «100». Πήγαμε στο σπίτι τρεις γειτόνισσες, χτυπήσαμε την πόρτα και άνοιξε όταν ήρθε η Αστυνομία», κατέθεσε η μία γειτόνισσα, προσθέτοντας πως το παιδί είχε γρατσουνιές στον λαιμό και ήταν ιδρωμένο. 

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Μαζευτήκαμε εκείνη την ημέρα δέκα γείτονες, για ένα παιδί που κινδύνευε», κατέθεσε άλλη γειτόνισσα, που διευκρίνισε ωστόσο, πως δεν είδε τη μητέρα να χτυπάει το παιδί. 

Η μητέρα της κατηγορούμενης κατέθεσε πως η κόρη της είναι υπερπροστατευτική μητέρα, «είναι μητέρα και πατέρας μαζί» και απέδωσε την ένταση και το επεισόδιο στον εγκλεισμό και λόγω κορωνοϊού. «Ο πατέρας του είχε ξεσηκώσει το παιδί, ότι θα πάει στην Κύπρο. Η κόρη μου δεν το χτύπησε. Είναι πολύ στενοχωρημένη», πρόσθεσε. 

Ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη η κατηγορούμενη σύμφωνα με το κατηγορητήριο και πρότεινε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την απαλλαγή της, επισημαίνοντας πως δεν υφίσταται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της ενδοοικογενειακής βίας. Μάλιστα παρέθεσε γνωμοδοτήσεις δύο κοινωνικών λειτουργών που χαρακτηρίζουν τη μητέρα πολύ καλή στα καθήκοντά της. Στην αρχή της δίκης ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε αίτημα αναβολής, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης και για να καταθέσουν και οι δύο κοινωνικοί λειτουργοί, αίτημα ωστόσο που απορρίφθηκε από το Δικαστήριο. 

Η 37χρονη κρίθηκε ένοχη βάσει του άρθρου 312 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019), σωματική βλάβη αδυνάμων ατόμων, που ορίζει ότι «όποιος προκαλεί σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας σε ανήλικο ή σε πρόσωπο που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, εφόσον τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του δράστη βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή πραγματικής κατάστασης, συνοικούν με τον δράστη ή έχουν μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας, τιμωρείται: α) για την πράξη του άρθρου 308 παρ. 1 εδάφιο α΄, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους…»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το