Άρθρα

«Βόλος: έξυπνη πόλη»

του Αργύρη Κοπάνα*

Ακούγοντας τον όρο «έξυπνη πόλη», πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για μια τεχνολογική έννοια. Πρόκειται, όμως, για μια πολιτική πρόκληση, για την οποία απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των δημοτών.
Αν υπάρχει μια πόλη, που μπορεί πραγματικά να γίνει παράδειγμα «έξυπνης πόλης», αυτή είναι ο Βόλος, διότι διαθέτει το υπόβαθρο, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να το υποστηρίξει.
Η «έξυπνη πόλη» συντονίζει την καθημερινότητά μας με «έξυπνα» συστήματα.
Πρόκειται για διαδικασίες, μέσα από τις οποίες οι πόλεις γίνονται πιο «βιώσιμες και ανθεκτικές», άρα και πιο ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Στις «έξυπνες πόλεις», οι ψηφιακές τεχνολογίες αξιοποιούνται και μεταφράζονται σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες, καλύτερη χρήση των πόρων και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ο Βόλος μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε μία από τις πιο «έξυπνες» πόλεις της Ευρώπης. Η τεχνολογική πρόοδος θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών μας.

Υπάρχουν εργαλεία, για να το πετύχουμε αυτό! Στόχος είναι να συνδέσουμε το ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο, τις αστικές υποδομές και υπηρεσίες με τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας, για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και την ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας. Μπορούμε να ενσωματώσουμε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου και να παράσχουμε στους δημότες αποτελεσματικές υπηρεσίες, μέσω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Υπάρχουν σπουδαία παραδείγματα όπως:
– Δημιουργία διαδικτυακής «δημοτικής χαρτογραφικής πύλης», μέσω της οποίας οι δημότες ενημερώνονται άμεσα για ό,τι συμβαίνει στη γειτονιά τους και τις γύρω περιοχές, από τα έργα, που εκτελούνται, μέχρι την κίνηση στους δρόμους της πόλης.
– Βιώσιμες και απλές λύσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού, και του περιβάλλοντος: πρόκειται για δύο ζητήματα ζωτικής σημασίας, για τα οποία οι δημότες πρέπει να έχουν συνεχή ενημέρωση και η διοίκηση τα κατάλληλα μέσα, για να παρεμβαίνει άμεσα. Με τη δημιουργία, λοιπόν, ειδικού συστήματος καθίσταται δυνατή η άμεση ενημέρωση των υπηρεσιών του Δήμου και των δημοτών για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει, αλλά και για την επίλυσή του: πχ διαρροή σε κάποιον δρόμο, βλάβες σε αγωγούς,
– «Γεωχωρική» τεχνολογία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποδομών και των περιουσιακών στοιχείων. Η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών πάνω σε διαδραστικό χάρτη και η διαμοίραση της πληροφορίας συμβάλλουν στην αρτιότερη διαχείριση και στη βελτίωση διαδικασίας λήψης των αποφάσεων π.χ. άμεση παρακολούθηση της κατάστασης του οδικού δικτύου, των έργων, του ηλεκτροφωτισμού, των απορριμμάτων κ.λπ.
– Μηχανισμοί έγκαιρης ειδοποίησης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών π.χ πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί.
– Υπηρεσίες παροχής βοήθειας σε ευπαθή άτομα και σύνδεση π.χ. μέσω εφαρμογών τηλεϊατρικής και πολλά άλλα!
Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ένα από τα στοιχήματα της νέας δημοτικής περιόδου θα είναι η διαμόρφωση ενός διαφορετικού μοντέλου διοίκησης του Δήμου μας, διαδραστικό και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα!

*δικηγόρου,π. αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βόλος:Πήγε σε καφετέρια και άρχισε να τους βρίζει και να τους απειλεί

  Σε 10 μήνες, εκ των οποίων θα εκτίσει τους δύο και για τους υπόλοιπους…

28 Μαρτίου 2024

Αφρικανική Σκόνη: Η εξήγηση Κολυδά για την προέλευσή της

Ανάρτηση με την οποία εξηγεί πώς φτάνει η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα - καθώς το…

28 Μαρτίου 2024

Βόλος:Πρόσφεραν πρόχειρο κατάλυμα και αυτός τους έβρισε και τους απείλησε

  Σε εννέα μήνες με αναστολή, καταδικάστηκε ένας 63χρονος γεννημένος στην Ουκρανία με ελληνική υπηκοότητα…

28 Μαρτίου 2024

Πρωτομαγιά 2024: Για πότε μετατέθηκε η αργία

Καθώς η Μεγάλη Τετάρτη συμπίπτει φέτος με την Πρωτομαγιάς 2024, η υποχρεωτική αργία έχει μετατεθεί…

28 Μαρτίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη; Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) του Ηνωμένου Βασιλείου για τις…

27 Μαρτίου 2024

Το μεγαλύτερο λιμάνι της αρχαίας Ελλάδας είναι κατά 500 χρόνια παλαιότερο από όσο γνωρίζαμε

Στην αρχαία Μεσόγειο, η Κόρινθος ήταν μια οικονομική δύναμη. Χτισμένη σε έναν στενό ισθμό η…

27 Μαρτίου 2024