Τοπικά

Βόλος: Το χειροποίητο κόσμημα έχει το κοινό του

Βγάζουν από τις μπιζουτιέρες παλιά για επισκευή ή τα λιώνουν για να φτιάξουν ένα πιο μοντέρνο

Το χειροποίητο κόσμημα έχει το κοινό του και παρά τη μείωση της δουλειάς, λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν ακόμα άτομα που το προτιμούν έναντι του τυποποιημένου. Σημείο των καιρών αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί και κυρίως γυναίκες, που βγάζουν από τις μπιζουτιέρες τους κοσμήματα που δεν χρησιμοποιούν, διότι είναι χαλασμένα, για να τα επισκευάσουν, να τα μεταποιήσουν ή λιώνουν κοσμήματα αξίας, είτε γιατί δεν τα θέλουν, είτε γιατί είναι εκτός μόδας, για να φτιάξουν ένα και καλό, συνήθως πιο μοντέρνο.

Η κ. Θεοδώρα Αλεξίου, με 26 χρόνια προϋπηρεσία στο χειροποίητο κόσμημα και με τα 11 τελευταία έτη με δικό της μαγαζί, το οποίο ασχολείται με την επισκευή, κατασκευή κοσμημάτων και ρολογιών, επισημαίνει ότι παλαιότερα ήταν πολύ διαδεδομένο το χειροποίητο κόσμημα.
Σήμερα προτιμάται το φθηνό και λαμπερό, χαμηλής ποιότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να ξοδέψει για ένα ακριβό κόσμημα.
Βέβαια, όπως η ίδια τονίζει, υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό κοινό που προτιμά το χειροποίητο κόσμημα, αν και η τάση από την πλειοψηφία δείχνει την επισκευή και τη μεταποίηση παλιών κοσμημάτων.
«Ό,τι παλιό και ξεχασμένο έχουν στις μπιζουτιέρες και τις ντουλάπες το βγάζουν και το μεταποιούν για να φτιάξουν κάτι που θα είναι στη μόδα. Η αγορά έχει πέσει πολύ, αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η κ. Θεοδώρα Αλεξίου, που από το 1989 ασχολείται με το χειροποίητο κόσμημα, έμαθε τη δουλειά σε έναν ξάδερφό της χρυσοχόο, ενώ σήμερα προσπαθεί να μυήσει τον γιο της Απόστολο Μούστο, που έχει τελειώσει σχολή σχετική με το κόσμημα, στα μυστικά της δουλειάς, ώστε μια μέρα να συνεχίσει το εργαστήριο κοσμημάτων και ρολογιών.
Από την πλευρά της η κ. Ράνια Χρηστάκη, με 30 χρόνια εμπειρία στο χειροποίητο κόσμημα, πτυχιούχος της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών, σημερινό ΔΙΕΚ Τμήμα Χειροποίητου Κοσμήματος, με πτυχίο City and Guilds in Jewellery του City of London University, αναφέρει ότι το χειροποίητο κόσμημα έχει το κοινό του και προτιμάται από αρκετούς έναντι του τυποποιημένου.

Η κ. Ράνια Χρηστάκη

«Πολλοί θεωρούν το χειροποίητο κόσμημα ακριβό, αλλά αυτό αποτελεί μια ψευδαίσθηση. Οι τιμές στην εργασία έχουν πέσει κατά πολύ» επισημαίνει.
Όπως η ίδια τονίζει, η τάση δείχνει ότι ο κόσμος, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, έχει στραφεί στις αναπαλαιώσεις κοσμημάτων. Όπως επίσης λιώνουν κοσμήματα που ενδεχομένως πέρασε η μόδα τους και φτιάχνουν ένα, και όχι πολλά, καινούργιο και καλό, που να τους χαρακτηρίζει.
Η κ. Ράνια Χρηστάκη έχει διατελέσει και καθηγήτρια Σχεδιασμού και Τεχνικές Κοσμήματος από το 1992 έως το 2003 λέγοντας ότι πολλά άτομα επισκευάζουν αυτά που έχουν χαλάσει, ενώ πλέον δεν τα αντικαθιστούν με ένα καινούργιο όπως γινόταν κατά το παρελθόν και ιδίως πριν την οικονομική κρίση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το