Τοπικά

Βόλος:Χαμός στα φαρμακεία για αυτοδιαγνωστικά τεστ

 

Μεγάλη κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε χθες στα φαρμακεία του Βόλου από γονείς που μετέβαιναν για να λάβουν δωρεάν τα πέντε αυτοδιαγνωστικά τεστ για τα παιδιά τους, καθώς μεθαύριο ανοίγουν τα σχολεία και πρέπει να έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση, η οποία βέβαια πρέπει να έχει και αρνητικό αποτέλεσμα για τον κορωνοϊό, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους.
Η προθεσμία που οι γονείς μπορούν να παραλάβουν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, λήγει σήμερα.
Η σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας εκδόθηκε την Τετάρτη, αλλά οι γονείς είχαν ουσιαστικά δυνατότητα μόνο χθες Παρασκευή για να μεταβούν στα φαρμακεία, αφού την Πέμπτη ήταν η αργία των Θεοφανίων.
«Χθες στα φαρμακεία καταγράφηκε μεγάλη προσέλευση από γονείς για να λάβουν δωρεάν τα αυτοδιαγνωστικά τέστ, πέντε για τον κάθε μαθητή» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης και πρόσθεσε πως «ο χρόνος για να τα λάβουν δωρεάν τα τεστ οι γονείς, ήταν περιορισμένος. Ουσιαστικά μια μέρα, χθες Παρασκευή, αφού προχθές ήταν αργία, ενώ σήμερα Σάββατο, πολλά φαρμακεία είναι κλειστά και θα είναι ανοικτά για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο τα διευρυμένης λειτουργίας και τα εφημερεύοντα».

Μεγάλη κινητικότητα και για τα rapid test

Στα φαρμακεία αυτή την περίοδο υπάρχει έντονη κινητικότητα από τον κόσμο που θέλει να κάνει rapid test. Δύο λόγοι μάλιστα φαίνεται να αύξησαν σε ένα μικρό βαθμό την προσέλευση. Από τη μια είχαμε τη μετάλλαξη Όμικρον με την υψηλή μεταδοτικότητα και τα εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, με αποτέλεσμα πολλοί να θέλουν να κάνουν τεστ πληρώνοντας, ώστε να βεβαιωθούν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Μάλιστα στα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε διαφόρους συμπίπτουν και αυτά των ιώσεων, με αποτέλεσμα ο κόσμος να νιώθει αβεβαιότητα και να επιλέγει τα rapid τεστ για να νιώθει μια σιγουριά. Από την άλλη είχαμε και τις γιορτές που αύξησε την κινητικότητα του κόσμου, προκειμένου να πιει έναν καφέ ή να φάει και προϋπόθεση για τον ανεμβολίαστο ήταν να κάνει rapid τεστ.

Πολλά τα θετικά rapid τεστ

Φαρμακοποιοί ανέφεραν πως το νέο στοιχείο από τα rapid test που κάνουν καθημερινά στον κόσμο, είναι ότι πλέον προκύπτουν πολλά θετικά στον κορωνοϊό. «Κάτι αντίστοιχο σε τόσο μεγάλη έκταση δεν συνέβαινε πριν που υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα» τόνισαν.
«Αν πριν την Όμικρον έκαναν 100 rapid test και ήταν ελάχιστα θετικά, τώρα αυτά αποτελούν ακόμη και το 40%» σημείωσε φαρμακοποιός.

Και οι εμβολιασμένοι

Μάλιστα φαρμακοποιοί αναφέρουν πως «ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από την Όμικρον, είναι πως λόγω της διασποράς του ιού σε οικογένειες, βλέπουμε να έρχονται στα φαρμακεία να κάνουν rapid και εμβολιασμένοι οι οποίοι δεν μπορούν να περιμένουν στις δημόσιες δομές υγείας».

Οι «ουρές» στις αργίες

Ο κ. Ματσιόλης αναφέρθηκε και στις εικόνες με τις «ουρές» στα φαρμακεία για ένα rapid τεστ λέγοντας πως «αυτές παρατηρούνται κυρίως στις αργίες. Τις καθημερινές που όλα τα φαρμακεία είναι ανοικτά, δεν υπάρχουν «ουρές». Αυτές προκαλούνται σε αργίες όπου στην πόλη εφημερεύουν επτά φαρμακεία και ακόμα λιγότερα διανυκτερεύουν, όπου μάλιστα κάποια από αυτά μπορεί να μην κάνουν καθόλου rapid, οπότε όλος ο ενδιαφερόμενος κόσμος συγκεντρώνεται σε ακόμη λιγότερα φαρμακεία».
Μάλιστα φαρμακοποιός που εφημέρευε σε μία από τις αργίες των Χριστουγέννων, επισήμανε πως εκείνη την μέρα εξυπηρέτησε κάνοντας rapid σε πάνω από 250 άτομα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το