Τοπικά

Βόλος: Αύξηση 25% τη φετινή χρονιά στις λίστες παραγγελιών για το εμβόλιο της γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μην έχει διατεθεί ακόμη στα φαρμακεία καθώς αυτό θα συμβεί στις 15 Οκτωβρίου αλλά από χθες άρχισε από τους γιατρούς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στα ιατρεία συρρέουν οι πολίτες και στα φαρμακεία δημιουργούνται λίστες αναμονής. Πέρσι διατέθηκαν στο Βόλο 60.000 εμβόλια γρίπης και φέτος αναμένεται μεγάλη αύξηση.
«Η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενο και είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Άνθρωποι κάθε ηλικίας που τα προηγούμενα χρόνια δεν έδειχναν ενδιαφέρον , θέλουν να εμβολιαστούν για γρίπη και πνευμονιόκοκκο, τόνισε ο παθολόγος κ. Παντσάς, που σημείωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες .
Στα φαρμακεία παρατηρείται αύξηση στις λίστες ενδιαφέροντος κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, για το εμβόλιο της γρίπης όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ματσιόλης, ενώ όπως δήλωσε μεγάλη αύξηση παρατηρείται στο ενδιαφέρον για τον πνευμονιόκοκκο.
«Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου είχε χαμηλή ζήτηση ενώ φέτος η συντριπτική πλειοψηφία ζητά και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός γιατί θα υπάρχει επάρκεια», είπε.
Όλοι εκφράζουν την αγωνία τους για την επάρκεια στο εμβόλιο της γρίπης γιατί στις λίστες μπαίνουν και άτομα που δεν είχαν εμβολιστεί στο παρελθόν αλλά ο κ. Ματσιόλης εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Φέτος έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 1,1 εκατ. δόσεις εμβολίων ενάντια στη γρίπη σε σχέση με πέρυσι όπου και πάλι το υπουργείο Υγείας είχε προμηθευτεί 1 εκατ. επιπλέον δόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:
Α) Σε ασφαλισμένους φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Β) Σε πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και σε Ευρωπαίους πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
Γ) Σε μετανάστες που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το